Orman Genel Müdürü Karacabey Açiklamasi '6 Günde 144 Yangin Çikti, 134'Ü Kontrol Altinda'

'5 ilde devam eden 10 yangini ise kontrol altina alma çalismalari hizla sürüyor'.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, 6 günde Türkiye'nin farkli illerinde çikan toplam 144 orman yangininin 134'ünün kontrol altina alindigini, 5 ilde devam eden 10 yangin için mücadelelerin sürdügünü bildirdi.

Karacabey, yaptigi yazili açiklamada, tüm yangin ekipleriyle son ates sönene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladi.

Pek çok noktada ayni anda baslayan ve henüz kontrol altina alinmayan Antalya Manavgat ve Marmaris yanginlarinda maalesef can ve mal kayiplari yasandigini belirten Karacabey, "Antalya'da 2, Mugla'da 5, Adana, Isparta'da ve Denizli'de birer olmak üzere, devam eden 10 orman yangini için toplam 16 su atan, 9 IHA, 45 helikopter, 6 yönetim helikopteri olmak üzere toplam 51 helikopter, 1 insansiz helikopter, 805 arazöz ve su tankeri, 150 is makinesi ve 5 bin 200 personelimiz görev yapiyor." bilgisini verdi.

Karacabey, yanginlara karsi verdikleri mücadelede Orman Teskilati olarak iki personeli sehit vermenin büyük üzüntüsünü yasadiklarini belirterek, yanginlardan etkilenerek yasamlarini yitiren 5 vatandasi da kaybetmenin hüznü içerisinde olduklarini kaydetti.

Zorlu sartlara ragmen havadan ve karadan mücadeleyi var güçleriyle sürdürdüklerine dikkati çeken Karacabey, "Özellikle rüzgar mücadelemizi zorlastiriyor. 6 günde 144 yangin çikti, 134'ü kontrol altinda. 5 ilde devam eden 10 yangini ise kontrol altina alma çalismalari da hizla sürüyor. Ayrica 6 gün içerisinde 86 kirsal alan yanginina da müdahale ettik." ifadesini kullandi.

- "Yanginlarin yüzde 90'i insan kaynakli"

Karacabey, ayrica, özellikle sosyal medyada çok fazla spekülatif bilginin dolastigina isaret ederek, herkesi resmi kaynaklardan bilgi almaya ve mücadeleye destek olmaya davet etti.

Yangindan etkilenen vatandaslarin yaralarini sarmak için devletin tüm imkanlarinin seferber edilecegini vurgulayan Karacabey, sunlari kaydetti:

"Biz, her zaman oldugu gibi yangin sonrasi alanin temizlenmesi, rehabilitasyonu ve yeniden agaçlandirilmasi için çalismaya devam edecegiz. Ancak burada vatandaslarimiza da büyük bir sorumluluk düsüyor. Istatistiklerle bilindigi gibi yanginlarin yüzde 90'i insan kaynakli sebeplerden çikiyor. Ormanlari korumak vatani korumaktir. Yesil vatana sahip çikmak için herkes hassasiyet göstermelidir."

Hayatini kaybeden sehitlere ve vatandaslara Allah'tan rahmet ve yakinlarina sabir temennisinde bulunan Karacabey, "Yangindan etkilenen tüm vatandaslarimiza geçmis olsun dileklerimi iletiyor, desteklerini esirgemeyen tüm kamu kurum ve kuruluslarimiza tesekkür ediyorum." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA