Bolu'da Orman Yanginlarini Önlemeye Yönelik Kararlar Alindi

Bolu Valiligi: 'Tüm ormanlik alanlara yetkililer ve orman idaresi tarafindan izin verileceklerin disinda girisler ile milli parklar, tabiat parklari, mesire alanlari, kent parklari ve diger tüm ormanlik alan ve bitisiklerinde ates yakilarak piknik yapilmasi, mangal, semaver, piknik tüpü ve benzerlerinin kullanilmasi 15 Eylül'e kadar yasaklanmistir'.

Bolu Valiligi, il genelinde orman yanginlarinin önlenmesine yönelik kararlar alindigini bildirdi.

Valilikten yapilan yazili açiklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlügü hava tahmin raporlarindan ülke genelinde hava sicakliklarinin artacagi, bu sebeple kentte orman yanginlari çikabileceginin degerlendirildigi belirtildi.

Bu dogrultuda ilde orman yanginlarinin çikmamasi için bazi kararlarin alindigi kaydedilen açiklamada, "Bolu ili sinirlari içindeki tüm ormanlik alanlara yetkililer ve orman idaresi tarafindan yasal veya zorunlu sebeplerle izin verileceklerin disindaki girisler ile milli parklar, tabiat parklari, mesire alanlari, kent parklari ve diger ormanlik alan ve bitisiklerinde her türlü ates yakilarak piknik yapilmasi, mangal, semaver, piknik tüpü ve benzerlerinin kullanilmasi 15 Eylül'e kadar yasaklanmistir." ifadelerine yer verildi.

Açiklamada, il genelinde bulunan ormanlarda ve orman içi yollarda mola vermenin, piknik yapmanin, mangal, semaver, piknik tüpü, çoban atesi, avci atesi gibi her türlü ates yakmanin yasaklandigi anlatilarak, ayrica yetkili idarelerin gözetimi ve denetiminde bulunan izinli park, piknik ve mesire alanlari ile tabiat parklarinda da mangal atesi, piknik tüpü, semaver gibi hiçbir atesin yakilmasina izin verilmeyecegi vurgulandi.

Orman içinde ve bitisiginde kamp yapilmasina müsaade edilmeyecegi belirtilen açiklamada, Orman Kanunu'nun 31. ve 32. maddeleri kapsaminda kalan köyler basta olmak üzere dere, orman içi, orman bitisigi ve ormanla ilisigi olmayan tüm köy ve mahallelerde aniz, bag bahçe, findiklik ve tarla temizligi amaciyla dahi olsa her türlü bahçe atigi, bitki örtüsü ve dallarin yakilmasinin yasaklandigi bildirildi.

Açiklamada, orman içinde ve bitisiginde bulunan turistik tesis, konaklama yeri ve is yerlerinin, sözlesme ve taahhütnamelerinde belirlenen orman yanginlarini önlemeye ve söndürmeye yönelik tüm tedbirleri almak ve uygulamakla dogrudan sorumlu olmalarina, bu tedbirlerin Orman Bölge Müdürlügü ve ilgili orman isletme müdürlükleri görevlileri ile genel kolluk birimlerince kontrol edilmesine karar verildigi kaydedildi.???????

Kararlara uymayanlar hakkinda 5326 sayili Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi geregince idari yaptirim, eylemlerin ayri bir suç teskil etmesi halinde de adli islem uygulanacak.

Kaynak: AA