Beyrut Limani'nda Bir Yil Önce Meydana Gelen Patlamanin Metal Kalintilarindan Anit Insa Edildi

Lübnan'in baskenti Beyrut'ta 4 Agustos 2020'de meydana gelen büyük patlamanin arkasinda biraktigi metal kalintilardan insa edilen anit törenle açildi.

Geçen yil 2 bin 750 tonluk amonyum nitrat maddesinin infilak etmesi sonucu yasanan felaketin birinci yili münasebetiyle Beyrut Limani'ndaki metal yiginlarindan anit yapildi.

Bazi yabanci diplomatlarin yani sira bürokratik ve askeri isimler ile patlamada hayatini kaybedenlerin yakinlarinin katildigi törenle açilisi yapilan anita, "Kalintilardan Güçlü Adam" ismi verildi.

Projenin mimari Nedim Kerem ve patlamada ölenlerin yakinlarini temsil eden Nezih el-Azm anitin önüne çelenk birakti.

Beyrut Limani'ndaki patlamanin kendisinde biraktigi derin etkilerle bu aniti insa etme düsüncesinin olustugunu dile getiren Kerem, "Bu anit, Lübnan halkinin yasama ve gerçekleri ortaya çikarma yönündeki güçlü iradesini gösteriyor." dedi.

Ölenlerin yakinlarini temsil eden Azm da "kalbi kirik" biri seklinde kendisini tanitarak, "Unutmamizi istiyorlar ancak nasil unutacagiz ki? Yasananlar onlar için yabanci bir ülkede olmus gibi geliyor, devlet kendi vatandaslarini görmezden geliyor. 4 Agustos'ta yasanan bir cinayetti. Bugün ise yargiya sesleniyoruz: Uyan. Adalet ve gerçekler seni çagiriyor ki suçlular cezalarini bulsunlar." ifadelerini kullandi.

Beyrut Limani'nda 4 Agustos 2020'de patlayici maddelerin bulundugu bir depoda önce yangin çikmis ardindan tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmisti.

Cumhurbaskani Misel Avn, patlamaya 6 yildir limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratin yol açtigini söylemisti.

Patlamada 190'dan fazla kisinin hayatini kaybettigi, 6 binden fazla kisinin yaralandigi, 300 bin kisinin yerinden oldugu açiklanmisti.

Kaynak: AA