Fransiz STK Utopia56 Açiklamasi Paris Yönetimi Göçmenleri Görünmez Kilma Politikasi Izliyor

Fransa'da mültecilere yardim eden Utopia56 adli sivil toplum kurulusu, Içisleri Bakanliginin emriyle çogunlugu Afgan 60 kadar göçmenin baskent Paris'ten polis zoruyla çikarilmasinin "göçmen ve mültecileri görünmez kilma politikasi" oldugunu vurguladi.

Utopia56'dan AA muhabirine yapilan açiklamada, bir haftadir oldugu gibi dün gece de polisin Paris sokaklarinda kalan evsiz Afgan göçmenleri dagittigi hatirlatildi.

Polisin, barinma saglanmadigi için sokaklarda yasamak zorunda birakilan ve iltica talebinde bulunan göçmenlere "Burada durmalarina, Paris'te yerlesmelerine izin verilmedigini" söyledigi aktarilan açiklamada, "Polisler, ellerinde göz yasartici gaz silahlari ve coplarla bu insanlari dagitti ve Paris disina itti. Paris yönetimi, kanunen bu insanlara barinma saglamasi gerekirken, açikça onlari görünmez kilma politikasi izliyor." ifadeleri kullandi.

Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un Afganistan'a dair yaptigi açiklamalarda insani bir durus sergilemedigi kaydedilen açiklamada, birçok Avrupa ülkesi Taliban'dan kaçan Afganlari topraklarinda agirlamaya söz vermisken Macron'un sadece Fransa için çalisan Afganlardan bahsettigi hatirlatildi.

- "Fransa, iltica talep edenlere hos karsilama ve izzetle muamele yerine polis ve baski reva görülüyor"

Açiklamada, "Macron, sadece düzensiz göç dalgasini durdurma arzusunu ortaya koydu. Iltica talebinde bulunanlara Fransa topraklarinda su an yapilan muamele, yillardir sürdürülen kabul etmeme politikasinin bir kaniti ve Cumhurbaskani konusmasinda bunu dogruladi. Hos karsilama ve izzetle muamele yerine, yerlerinden edilen insanlara polis ve baski reva görülüyor." degerlendirilmesi yapildi.

Macron'un, 16 Temmuz'da Afganistan'daki duruma iliskin Avrupa'nin, Afganistan'daki krizin yol açacagi mülteci akinina karsi inisiyatif alacagini söylemesi ve "Kayda deger düzensiz göç dalgalari beklemeli ve kendimizi korumaliyiz." ifadeleri tepki çekmisti.

Macron'un tavri ülkesindeki asiri sagci Marine Le Pen'e benzetilerek, insanlar hayatlarini kurtarma derdindeyken, Fransa Cumhurbaskaninin seçim yatirimini önceledigi yorumlari yapilmisti.

Tepkiler üzerine Macron, söz konusu açiklamalarinin çarpitildigini, Fransa'nin en fazla tehdit altindakileri korudugunu ve korumaya devam edecegini söylemisti.

Kaynak: AA