Yilin Ilk 8 Ayinda Deprem Baslikli 25 Patent Basvurusu Yapildi

Türkiye’de deprem baslikli patent sayilarinda kademeli bir sekilde artis gözleniyor. Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, deprem alaninda 2019’da 36, 2020’de 41 ve 2021’in ilk sekiz ayinda 25 patent basvurusunun yapildigini ve sene sonunda 2020’nin de üzerine çikilacagini söyledi.

Yilin Ilk 8 Ayinda Deprem Baslikli 25 Patent Basvurusu Yapildi


Deprem ve dogal afetlerin insan hayatinda son dönemlerde daha fazla yer tuttugunu dile getiren Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, patent ve faydali model basvurularinin da bu yönde artis gösterdiginin altini çizdi. 2019’da 36, 2020’de 41 ve 2021’in ilk sekiz ayinda deprem alaninda 25 patent basvurusunun yapildigini isaret eden Cumhur Akbulut, “Sene sonunda 2020’nin geride birakilacagini öngörüyoruz. 17 Agustos 1999 depreminde birçok vatandasimizi kaybettik. Büyük Istanbul depremi konusundaki kaygilar ise uzmanlar tarafindan sikça dile getiriliyor. Daha büyük kayiplarin önüne geçmek adina deprem konusunda daha fazla patent ve faydali model çalismasi yapmamiz gerekiyor. Özellikle insan hayatini dogrudan ilgilendiren konularda gerek patent gerekse faydali model konusunda basvuru sürelerinin daha kisa olmasi, son derece kiymetli. Bu konuda yasal düzenlemelerin yapilmasi deprem alaninda yapilan basvurulari artiracagi gibi daha fazla bireyin hayatini kurtarmamizda da etkili olacaktir” degerlendirmesinde bulundu.

“Buluslar bireylerin hayatini kurtarir”

Deprem alaninda patent basvurusu yapilan bazi ürünlerden bahseden Cumhur Akbulut, “Deprem yataklari, deprem öncesinde depremi haber veren alarmlar, uyari ve sensörler, deprem uyarisi veren filtre sistemleri, deprem aninda olasi patlamalarin önüne geçmek için dogalgaz ve elektrik akimlarini kesen cihazlar, valfler, sismik enerji sönümleyiciler, deprem aninda sikisma yapmayan kapi, çesitli tahliye sedyeleri, deprem sonrasinda kazazede tespit etme yöntemleri gibi birçok bulus deprem esnasinda ve akabinde birçok bireyin hayatini kurtarir” dedi.

Telekomünikasyon firmalarinin da deprem basliginda bulus basvurularini artirdiginin altini çizen Cumhur Akbulut, “Deprem kosullarinda güvenli alani tespit eden sistemler, yazilimlar, depremde sebeke kontrol sistemleri, afet yönetiminde iletisim sistemleri ülkemizdeki telekomünikasyon firmalarinin yapmis oldugu bazi basvurular arasinda yer aliyor. Bu basvurulari artmasi deprem aninda iletisimin daha saglikli bir sekilde yapilmasi adina oldukça önemli” ifadelerini kullandi.

Basvurularda Japonya öne çikiyor

Genel anlamda dünya çapinda yapilan deprem ile ilgili basvuru yapan ülkelerde ilk sirada deprem ülkesi olan Japonya’nin yer aldigina vurgu yapan Akbulut sözlerine söyle devam etti: “Dünya çapindaki basvurularda ülkesel bir siralama yapacak olursak Japonya’yi sirasiyla; Çin, ABD, Güney Kore, PCT basvurulari, EPO, Kanada, Avustralya, Tayvan ve Rusya takip ediyor. Sirket bazinda deprem ile ilgili basvurularda Hitachi, Kajima Corp, Mitsubishi Electric Corp, öne çikiyor.”
Kaynak: İHA