Eski Burkina Faso Cumhurbaskani Sankara Cinayetine Iliskin Dava Ekimde Baslayacak

Eski Burkina Faso Cumhurbaskani Thomas Sankara suikastina iliskin davanin ilk durusmasi 11 Ekim'de görülecek.

Burkina Faso Askeri Mahkemesinden yapilan yazili açiklamada, Sankara ve 12 kisinin 1987'de öldürülmesine iliskin davanin 11 Ekim'de baskent Vagadugu'da baslayacagi duyuruldu.

Burkina Faso'daki "Sankara Için Adalet, Afrika Için Adalet" uluslararasi platformu, 14 Nisan'da, eski Fransa Cumhurbaskani François Mitterrand'in görev yaptigi sirada Sankara suikasti öncesi ve sonrasi dönemini kapsayan arsivlerin, Burkina Faso'ya teslim edilmesini istemisti.

Bunun üzerine Fransa, Burkina Faso'ya içinde istihbarat ve analiz notlarinin yer aldigi birkaç dosya iletmisti.

- Sankara'nin ölümü

Burkina Faso'nun efsanevi lideri olarak anilan Sankara, 1983-1987 dönemindeki askeri darbeye kadar cumhurbaskanligi görevini üstlenmisti.

Sankara, darbeyle görevden uzaklastirilmaya çalisilmis, 1987'de darbe sirasinda çikan çatismalarda 37 yasinda hayatini kaybetmisti.

Eski Cumhurbaskani Sankara'nin ölümünün dogal yollardan gerçeklestigi öne sürülmüstü.

Askeri mahkeme ise 13 Nisan'da eski Cumhurbaskani Blaise Compaore'yi, 1987'deki darbe sonucu görevi devraldigi Sankara'yi öldürmekle suçlamisti.

Mahkeme, Sankara'nin ölümüyle ilgili Compaore'nin sag kolu olarak bilinen General Gilbert Diendere dahil 13 kisiye de ayni suçlamada bulunmustu.

Compaore, darbe sirasinda çikan çatismalarda yasamini yitiren Sankara'nin ölümünün yani sira devlet güvenligini tehlikeye atmak ve cesetleri gizlemekle de suçlaniyor.

Kaynak: AA