Brent Petrolün Varil Fiyati 69,34 Dolar

Brent petrolün varili, uluslararasi piyasalarda 69,34 dolardan islem görüyor.

Dün 70,45 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 69,51 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.16 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,24 azalisla 69,34 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 66,92 dolardan alici buldu.

Geçen hafta ABD'nin yaptigi petrol üretimi artirma çagrisina ragmen Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) planlanandan fazla üretim artisi yapmayacagini açiklamasi, fiyatlar üzerinde etkili oluyor.

OPEC+, 18 Temmuz'da yapilan 19. Bakanlar Toplantisi'nda, petrol üretiminin her ay günlük 400 bin varil artirilmasinin kararlastirildigini duyurmustu.

ABD'de petrol üretiminin eylül ayinda Mayis 2020'den bu yana en yüksek seviyeye ulasacagi beklentisi fiyatlari baskiliyor. ABD Enerji Enformasyon Idaresinin verilerine göre, ülkenin petrol üretimi eylülde günlük 8,1 milyon varile yükselecek.

Öte yandan Asya ülkelerinde artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayilariyla yasanan kisitlamalar ve daralan ekonomik aktivitelerin petrol talebini kisitladigi dönemde OPEC+ grubunun birkaç ay için karar verilenden daha fazla üretim artisi yapmayacagini açiklamasi, piyasalardaki arz fazlasi endiselerini baskilayarak fiyatlari yukari yönlü destekliyor.

Dünyanin en büyük petrol tüketicilerinden Çin'de ise artan vaka sayilari ve hafta basinda açiklanan olumsuz ekonomik veriler fiyatlar üzerinde asagi yönlü baski olusturuyor.

Piyasalar, bugün Amerikan Petrol Enstitüsünün açiklayacagi ABD ham petrol stok verilerini takip edecek.

Brent petrolde teknik olarak 69,53 ile 69,64 dolar araliginin direnç, 69,36 ile 69,30 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA