Avustralya Basbakani Scott Morrison, Ülkesinin Afganistan'da Bulunmasinin Bosuna Olmadigini Söyledi

Avustralya Basbakani Scott Morrison, ülkesinin Afganistan'daki 20 yillik varliginin bosa gitmedigini belirtti.

Basbakan Morrison, ABC News Breakfast programina Taliban'in Afganistan'da kontrolü ele geçirmesiyle ilgili açiklamada bulundu.

Bölgedeki gelismeleri müttefikleriyle yakindan takip ettiklerini ve Avustralya'nin Afganistan'daki 20 yillik varliginin bosa gitmedigini kaydeden Morrison, "Üniformamizla hayatini kaybeden hiçbir Avustralyali asla bos yere ölmedi." ifadesini kullandi.

Avustralya'nin Afganistan'da özgürlük için bulundugunu aktaran Morrison, "Özgürlük her zaman buna deger, onun için savasmak, sonuç ne olursa olsun. Ama daha da önemlisi, oraya gitmemizin nedeni Usame Bin Ladin'in izini sürmek ve El Kaide'nin Afganistan disinda bir operasyon üssü olmasini engellemekti." seklinde konustu.

Avustralya için çalisan Afganlarin tahliye çalismalarini sündürdüklerini ancak operasyonun güvenligi açisindan detay veremeyecegini dile getiren Morrison "Bunun için istikrarli, hizli ve dikkatli sekilde çalisiyoruz ve bu çok önemli görevde ilerlemeye devam edecegiz." dedi.

Afganistan'daki büyükelçiligini mayista kapatan Avustralya, 11 Temmuz'da ülkedeki askerlerini tamamen geri çektigini duyurmustu.

???????Avustralya, nisandan bu yana kendileri için çalisan 430 Afgan'i aileleriyle tahliye etmisti.

Avustralya, Afganistan'daki Taliban ve terörist gruplara karsi ABD ve NATO liderligindeki operasyonlarin bir parçasi olarak, son 20 yilda bölgeye 39 bin asker konuslandirmisti. Bu, ülkeye milyarlarca dolara mal olmus ve 41 Avustralya askerinin ölümüyle sonuçlanmisti.

- Taliban'in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hizla ele geçirdi.

Baskent Kabil çevresini kusatan Taliban, kenar mahallelere girmeye baslarken hükümete yönetimi ve baskenti barisçil sekilde devir çagrilari yapti.

Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesi ve hükümet güçlerinin baskentten ayrilmasiyla Taliban kenti tümüyle kontrolüne almaya basladi.

Kaynak: AA