Tunus Cumhurbaskani Said, ABD'den Gelen Resmi Heyeti Kabul Etti

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, ABD'den gelen resmi heyeti kabul etti.

Tunus Cumhurbaskanligi resmi Facebook sayfasindan yapilan açiklamada, Cumhurbaskani Said'in ABD Ulusal Güvenlik Danisman Yardimcisi Jonathan Finer baskanligindaki heyeti kabul ettigi bildirildi.

Heyetin Said'e, Biden'in yazili mesajini ilettigi belirtilen açiklamada, mesajin içerigine iliskin bilgi verilmedi.

Görüsmede Said, "25 Temmuz'da alinan istisnai tedbirlerle siyasi, ekonomik ve sosyal krizlerin yani sira yolsuzluk ve rüsvetle mücadele için anayasa uygulanarak halkin büyük bir kisminin taleplerine cevap verilmistir." ifadesini kullandi.

Bazi çevrelerin Tunus hakkinda söylentiler yaydigi ve yanlis bilgi verdigi konusunda uyaran Said, "Tunus'un Amerikan toplumuyla paylastigi özgürlük, adalet ve demokrasi degerleri konusunda endiselenecek bir durum söz konusu degildir." degerlendirmesinde bulundu.

Finer ise "ABD baskani Tunus'taki durumu yakindan takip ediyor. Tunus'a ve Cumhurbaskanina saygi duyuyor." ifadelerini kullandi.

- Tunus'ta ne oldu?

Arap Bahari'nin dogum yeri Tunus'ta belirli araliklarla ve farkli siddetlerde devam eden sosyal, ekonomik, politik ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda kontrolden çikmis saglik krizi nedeniyle, Tunuslular 25 Temmuz'da kitleler halinde sokaga çikti.

Gösteriler sirasinda, ülkedeki yerlesik siyasete de yogun tepki gösterildi. Bazi bölgelerde Meclisin en büyük partisi Nahda Hareketi'nin merkezlerine saldirilar düzenlendi.

Cumhurbaskani Kays Said, ülkenin tehlikede oldugu sirada kendisine olaganüstü yetkiler taniyan Anayasa'nin 80. maddesini hayata geçirdigini duyurdu.

Said, Meclisin çalismalarini 30 gün boyunca durdurdugunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazliginin kaldirildigini, basbakani azlettigini ve yeni bir basbakan atayacagini, ayrica yolsuzluk dosyalari için kendisini bassavci olarak görevlendirdigini duyurdu.

Tunus'ta bir kesim Cumhurbaskaninin bu kararlarini havai fiseklerle kutladi. Ancak diger bir kesim ise söz konusu adimlarin Anayasanin yanlis yorumu ve bir darbe girisimi oldugunu savundu.

Ülkede tüm gözlerin çevrildigi Kays Said, olaganüstü yetkilerin kendisinde toplandigi kararlarin 30 günlük sürenin yarisindan fazlasi sona ermesine ragmen henüz bir basbakan atamadi ve krizden çikis için yol haritasini açiklamadi.

Kaynak: AA