Irak'ta Ay Sonunda Düzenlenecek 'Bölgesel Komsu Ülkeler Zirvesi'nde' Güvenlik Ve Ekonomi Ele Alinacak

Irak'in baskenti Bagdat'ta ay sonunda düzenlenmesi planlanan "Bölgesel Komsu Ülkeler Zirvesi"nde Irak'ta güvenligin saglanmasi ve ekonomi konularinin ele alinacagi belirtildi.

Hükümet Sözcüsü ve Kültür Bakani Hasan Nazim, Irak resmi ajansi INA'ya yaptigi açiklamada, ay sonunda yapilacak zirveye komsu ülkelerin yani sira Avrupa'dan önemli ülkelerin katilacagini belirtti.

Zirvede, öncelikli olarak, Irak'ta istikrarin saglanmasinin hedeflendigini ifade eden Nazim, bölge ülkeleri istikrarli oldugunda bunun Irak, bölge ve komsu ülkelere de yansidigini vurguladi.

Bakan Nazim, Irak'in elektrik, petrokimya, okul insasi, egitim projeleri, tarim ve kültür dahil olmak üzere komsu ülkelerle büyük ekonomik ortakliklari oldugu için zirvenin ikinci gündem maddesinin de ekonomi olacagini aktardi.

Nazim ayrica, zirvede ekonomi, iklim degisikligi ve küresel isinmayla ilgili önemli kararlar alinacagi bilgisini verdi.

Irak geçen günlerde, Türkiye, Iran, Suudi Arabistan, Misir, Ürdün, Katar, Kuveyt ve Birlesik Arap Emirlikleri'ni (BAE) resmi olarak zirveye davet etmisti.

Fransa Cumhurbaskani Emanuel Macron da daha önce Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi ile gerçeklestirdigi telefon görüsmesinde zirveye katilacagini iletmisti.

Bagdat yönetimi henüz Suriye'ye davet göndermedi.

Kaynak: AA