Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Kastamonu'nun Bozkurt Ilçesindeki Sel Bölgesinde Konustu Açiklamasi (3)

'(HES'in patladigi iddiasi) Bir patlama söz konusu degil, çünkü patlayabilecek bir sey yok, böyle bir haznesi olan veya baraj tutulumu olan mekanizmasi yok buranin' 'Maalesef son günlerde bu çok yapiliyor. Sorumlu oldugunu düsündügümüz insanlar, vatandaslarimizin en nazik zamanlarinda en nazik noktalari üzerinden hem provokasyonu hem de istismari bir vesileyle ortaya koyuyorlar. Zaten patlamis olsaydi bugüne kadar 50 defa 'Bunun sorumlusu sizsiniz' diye önümüze koyarlardi'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Kastamonu'nun Bozkurt ilçesindeki sel felaketiyle ilgili, "(HES'in patladigi iddiasi) Bir patlama söz konusu degil, çünkü patlayabilecek bir sey yok, böyle bir haznesi olan veya baraj tutulumu olan mekanizmasi yok buranin." dedi.

Bakan Soylu, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum ile ilçedeki AFAD Koordinasyon Toplantisi'nin ardindan gazetecilere yaptigi açiklamada, 30 saattir bölgede oldugunu söyledi.

HES patladigi yönündeki iddialara yanit veren Soylu, "Bu tip sel afeti oldugunda hemen bir degerlendirme yapiliyor. Eger orada herhangi bir hidroelektrik santrali varsa hemen 'HES patladi' deniliyor. Ben ayni seyle Arhavi'de de karsilasmistim. Maalesef burada da karsilastim. Arhavi'de karsilastigimda gitmis bakmistim. Burada bakmak nasip olmadi. Teknik olarak böyle bir bilgim de yok ama DSI Genel Müdürümüz, Enerji Bakanligindan sorumlu arkadaslar vardi. Bir patlama söz konusu degil, çünkü patlayabilecek bir sey yok, böyle bir haznesi olan veya baraj tutulumu olan mekanizmasi yok buranin." diye konustu.

- "Aynisi geçen sene Derile'de de olmustu"

Bakan Soylu, söyle devam etti:

"Maalesef son günlerde bu çok yapiliyor. Sorumlu oldugunu düsündügümüz insanlar, vatandaslarimizin en nazik zamanlarinda en nazik noktalari üzerinden hem provokasyonu hem de istismari bir vesileyle ortaya koyuyorlar. Zaten patlamis olsaydi bugüne kadar 50 defa, 'Bunun sorumlusu sizsiniz' diye önümüze koyarlardi. Böyle bir sey söz konusu degil. Bunu da bir bilgilendirme açisindan söylüyorum ama burada gezdigimde anliyorum ki bu is burada tutmus. Vatandaslarimiz bana 'HES patladi' diyor. Bir baraj olacak da siz kapak açacaksiniz o baraj bosalacak yukardan asagi gelecek. Ben de bunu izah etmeye çalisiyorum. Böyle bir mekanizma yok, hazne yok. Hakikaten yagmur çok güçlü bir yagmurdu. Aynisi geçen sene Derile'de de olmustu. Orada böyle bir mekanizma da yok."

- "Yukardan asagi gelen tomruklar köprü önünde barajlama yapiyor"

Selin olus sekliyle ilgili bir degerlendirmede bulunduklarini anlatan Soylu, "Biz arkadaslarimizla bunun nasil olmus olabilecegi konusunda bir degerlendirme yaptik. Burada bir köprü var. Yukardan asagi gelen tomruklar köprü önünde barajlama yapiyor. Ondan sonra hem saga hem sola ciddi bir sekilde sehrin içerisine akim oluyor. O rusubat ve tomruk böyle bir sürecin olusmasina sebebiyet veriyor." ifadesinde bulundu.

Yaralari saracaklarinin altini çizen Soylu, "Belki hüzünlerini silemeyiz, belki hatiralarini geri getiremeyiz ama gelecek nesillerimizin daha güvenli, yasadiklarinda mutlu olacaklari bir Bozkurt ve diger ilçeleri olusturabilme kabiliyetine sahip olan bir devletimiz ve gücümüz var." dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA