BM'den 'Afganistan Kontrolden Çikiyor' Uyarisi

BM Genel Sekreteri Guterres: 'Taliban'a derhal saldirilarina son verme ve Afgan halkinin çikarlari için iyi niyetle müzakerelere dönme çagrisi yapiyorum' 'Özellikle de Afgan kiz çocuklari ve kadinlarin zor kazanilmis haklarinin ellerinden alindigina dair haberler görmek dehset verici ve çok üzücü'.

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afganistan'da durumun "kontrolden çiktigi" uyarisi yaparak Taliban'a saldirilarina son vermesi ve müzakerelere dönmesi çagrisinda bulundu.

Guterres, BM Genel Merkezi'nde gazetecilere yaptigi açiklamada, Afganistan'in yeniden "kaosa sürüklendigi" uyarisi yapti.

Sadece son bir ayda özellikle Helmand, Kandahar ve Herat'ta binden fazla kisinin çatismalar yüzünden hayatini kaybettigini söyleyen Guterres, Afgan güçleri ve Taliban arasindaki kentlere siçrayan çatismalarin sivillere büyük zarar verdigini ifade etti.

Guterres, "Afganistan kontrolden çikiyor. Taliban'a derhal saldirilarina son verme ve Afgan halkinin çikarlari için iyi niyetle müzakerelere dönme çagrisi yapiyorum." dedi.

Sivillere yönelik saldirilarin uluslararasi insani hukuku ihlali oldugunu ve savas suçu teskil ettigini belirten Guterres, Taliban'in kontrolü altindaki bölgelerde özellikle kadinlarin ve gazetecilerin hedef alinmasinin ve insan haklarina yönelik ciddi kisitlamalarin "son derece rahatsiz edici" oldugunu söyledi. Guterres, "Özellikle de Afgan kiz çocuklari ve kadinlarin zor kazanilmis haklarinin ellerinden alindigina dair haberler görmek dehset verici ve çok üzücü." diye konustu.

Genel Sekreter Guterres, savasarak iktidari ele geçirmenin kayip oldugu, bunun Afganistan'i uzun süreli bir iç savasa ve tamamen izolasyona sürükleyecegi uyarisinda bulundu.
Kaynak: AA