Filistin Basbakani Istiyye'den Israil'in Harem-I Ibrahim Camisi'ne Asansör Insa Etmesine Tepki

Filistin Basbakani Muhammed Istiyye, Israil'in isgal altindaki Bati Seria’nin El-Halil kentinde bulunan Harem-i Ibrahim Camisi’nin simge yapilarini degistirmesini kinadi.

Filistin resmi ajansi WAFA'da yer alan habere göre, Istiyye, Islami vakif arazisinin yeni alanlarinin ele geçirilmesi anlamina gelen, Harem-i Ibrahim Camisi’nde asansör insa edilmesine tepki gösterdi.

Istiyye, uluslararasi topluma, Harem-i Ibrahim Camisi’ndeki çalismalara ve Israil'in ihlallerine son vermesi için acilen harekete geçmesi çagrisinda bulundu.

Israil'in caminin simge yapilarina zarar verdigini belirterek bu ihlalleri kinayan Istiyye, bunun ibadet özgürlügüne de saldiri anlamina geldigini kaydetti.

Filistin Basbakani, uluslararasi insan haklari kuruluslari ve BM Egitim, Bilim ve Kültür Örgütünden (UNESCO) Dünya Mirasi Listesi'nde yerini alan camiye yönelik ihlaller karsisinda Israil'i kinamasini istedi.

- UNESCO'nun Dünya Mirasi Listesi'nde

UNESCO Dünya Mirasi Komitesi Temmuz 2017'de Harem-i Ibrahim Camisi'ni ve El-Halil'deki Eski Sehir'i Dünya Mirasi Listesi'ne dahil etmisti.

Filistinliler, asansör insa etme kararinin, korunmasi gereken bir miras olan caminin tarihi kimligini degistirdigi için BM kararlarinin ihlali anlamina geldigini savunuyor.

Eski Israil Savunma Bakani Naftali Bennett, Mayis 2020'de Harem-i Ibrahim'in gelistirilmesi projesi kapsaminda vakif arazilerine el konulmasi projesini nihai olarak onaylamisti.

- En kutsal dördüncü cami kabul ediliyor

Müslümanlara göre Harem-i Ibrahim Camisi, Mekke'deki Mescid-i Haram, Medine'deki Mescid-i Nebevi ve Kudüs'teki Mescid-i Aksa'dan sonra en kutsal dördüncü cami kabul ediliyor.

Caminin altinda yer alan Hazreti Ibrahim ve esi Hazreti Sare'nin kabirlerinin yani sira Hazreti Ishak, Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve eslerinin mezarlarinin bulunduguna inanilan magara, Israil tarafindan "Ata Babalar (Machpelah)" olarak isimlendiriliyor. Harem-i Ibrahim, bu nedenle sik sik fanatik Yahudilerin baskinlarina ugruyor.

Hazreti Ishak ve esinin bulundugu kabirler, Müslümanlara ayrilan kisimda kalirken digerleri ise Yahudilere ayrilan ve sinagoga çevrilen bölümlerde birakilmis durumda.

Harem-i Ibrahim Camisi, Baruch Goldstein adli fanatik bir Yahudi'nin 25 Subat 1994'te 29 Müslüman'i öldürdügü katliamin ardindan kapatilmis ve yeniden açildiginda çogu Yahudilere tahsis edilecek sekilde ikiye bölünmüstü.

Kaynak: AA