ABD Ve Ingiltere Tahliyeler Için Afganistan'a Asker Gönderiyor

ABD ve Ingiltere, Afganistan’da Taliban’in ilerleyisini sürdürmesi üzerine tahliyelere destek olmak amaciyla Kabil Havalimani’na asker göndereceklerini açikladi. Kabil’e ABD’nin 3 bin, Ingiltere’nin ise 600 asker gönderecegi açiklandi.

ABD Ve Ingiltere Tahliyeler Için Afganistan'a Asker Gönderiyor


ABD birliklerinin Afganistan’dan geri çekilme sürecinin baslamasinin ardindan Taliban, hakimiyet alanini genisletmeye devam ediyor. Taliban, Afganistan’in en büyük üçüncü kenti Herat vilayetinin merkezini ele geçirerek, kontrol altina aldigi vilayet merkezi sayisini son 7 günde 11’e yükseltti. ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price düzenledigi basin toplantisinda, ABD’nin baskent Kabil’de yer alan ABD Büyükelçiligindeki personelin büyük bir kismini tahliye edecegini ve bu tahliyeye yardimci olmasi için Kabil Havalimani’na asker gönderilecegini duyurdu. Price, "Büyükelçilikte görev yapanlari en iyi nasil güvende tutabilecegimizi belirlemek için güvenlik durumunu her gün degerlendiriyoruz. Buna göre, gelisen güvenlik durumu isiginda Kabil’deki sivil sayisimizi daha da azaltiyoruz" dedi.



Önümüzdeki haftalarda büyükelçilikte personel sayisinin minimuma indirilecegini ifade eden Price, az sayidaki personel ile büyükelçiligin faaliyetlerine devam edecegini açikladi.



Kabil’deki ABD Büyükelçiligi’nde yaklasik bin 400 personelin kaldigi tahmin ediliyor.

ABD, Afganistan’a yaklasik 3 bin asker gönderecek

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ise düzenledigi basin toplantisinda, Afganistan’daki tahliyelere yardimci olmasi için yaklasik 3 bin askerin Kabil Havalimani’na gönderilecegini ve ilk konuslandirmanin önümüzdeki 24 ve 48 saat içinde yapilacagini aktardi. Kirby, durumun kötülesmesi durumunda ise bölgeye yaklasik 3 bin 500 ek askerin yani sira özel bir göç sürecinden geçen Afganlara yardimci olmak için bin personelin de gönderilecegini aktardi.

Ingiltere’de tahliye için Afganistan’a 600 asker gönderecek

Ingiltere’de Afganistan’da bulunan Ingilizlerin tahliyesi için harekete geçti. Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace gazetecilere verdigi demeçte, ülke genelinde artan siddete yanit olarak Kabil’e "kisa vadeli olarak" 600 askerin gönderilecegini açikladi.

Önümüzdeki günlerde askerlerin Kabil’e gönderilecegini belirten Wallace, "Kabil’deki diplomatik varligi desteklemek, Ingiliz vatandaslarinin ülkeyi terk etmesine yardimci olmak ve hayatlarini bizimle birlikte hizmet etmek için riske atan eski Afgan personelinin yer degistirmesini desteklemek için ek askeri personelin görevlendirilmesine izin verdim" dedi.



Almanya’dan vatandaslarina çagri: “En kisa sürede Afganistan’i terk edin”

Almanya’da Afganistan’daki vatandaslarina en kisa sürede Afganistan’i terk etmeleri yönünde çagrida bulundu. Vatandaslarina ülkeyi tarifeli uçaklarla terk etmeleri uyarisinda bulunan Almanya, güvenlik durumunun giderek kötülestigi için ticari uçuslarin ne kadar daha devam edecegi konusunda garanti verilemeyecegini bildirdi.

“Afganistan’a her yil yaptigimiz 430 milyon Euro’luk yardimi keseriz”

Almanya Disisleri Bakani Heiko Maas ise yaptigi açiklamada, Taliban güçlerinin Afganistan’da ilerleyisini endiseyle takip ettiklerini belirtti.

“Taliban’in halifeligi getirmesi, ülkeyi tamamen ele geçirmesi durumunda Afganistan’a her yil yaptigimiz 430 milyon Euro’luk yardimi da keserek 1 cent bile yardim etmeyiz” diyen Maas, NATO ve uluslararasi yardimlar olmadan Afganistan’in tek basina ayakta duramayacagini aktardi.

Almanya Afganlarin sinir disi edilme sürecini askiya aldi

Alman Içisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Taliban‘in ilerleyisinin artmasi neticesinde meydana gelen savas ortamindan dolayi, Almanya’da haklarinda sinir disi edilme karari verilen Afganlarin sinir disi edilmelerinin ertelenecegi kaydedildi.

Taliban’in 90 günde baskent Kabil’i ele geçirecegi iddiasi

ABD basinin bir istihbarat raporuna dayandirdigi habere göre, adi açiklanmayan ABD’li bir yetkili Taliban’in Afganistan’in baskenti Kabil’i 30 gün içinde kusatabilecegini ve potansiyel olarak 90 gün içinde ise ele geçirebilecegini öne sürmüstü.

Biden 14 Nisan’da geri çekilmeyi duyurmustu

ABD Baskani Joe Biden, 14 Nisan’da yaptigi açiklamada Afganistan’daki ABD askerlerinin 1 Mayis’tan itibaren geri çekilmeye baslayacagini ve sürecin 11 Eylül’e kadar tamamlanacagini duyurmustu. Biden daha sonra ise çekilmenin 31 Agustos’ta tamamlanacagini açiklamisti.
Kaynak: İHA