Tasköprü'deki Sarimsak Model Üretim Alaninda Verim Yüzde 20 Artti

GÜBRETAS’in tarimsal üretimde verim ve kaliteyi artirmak amaciyla, Türkiye’nin farkli noktalarinda yaygin olarak yetistirilen bitkiler için olusturdugu model üretim alanlarinda hasatlar basladi. Ilk hasadin yapildigi Kastamonu Tasköprü’de dekar basina 2 bin 800 kilogram kuru sarimsak elde edilirken ayni araziden önder üretici ise dekardan 2 bin 320 kilogram ürün kaldirdi.

Tasköprü'deki Sarimsak Model Üretim Alaninda Verim Yüzde 20 Artti


GÜBRETAS, gelistirdigi yenilikçi ürünlerin yani sira bilinçli tarimi yayginlastirmaya yönelik faaliyetleriyle de tarim sektörü için katma deger üretmeyi sürdürüyor. Sirket tarafindan bu amaca yönelik olarak 2021 yilinda Türkiye’nin 33 noktasinda 21 çesit bitki için model üretim alani olusturuldu. 2021 yilinin ilk hasadi, Kastamonu’nun Tasköprü ilçesinde sarimsak için kurulan model alanda gerçeklestirildi.

Sarimsak model üretim alaninda, Türkiye, il ve önder üretici verim ortalamalarinin üzerinde ürün elde edilmesi üreticinin yüzünü güldürdü.

Sezon boyunca on sekiz dekarlik arazinin yarisinda uzman ziraat mühendisleri danismanliginda bilinçli tarim uygulamalari yürütülürken, diger yarisinda ise üretici geleneksel yöntemlerle bitki beslemeye devam etti. Sarimsagin ana vatani Tasköprü’deki model üretim alani çalismasi verimli bir hasatla tamamlandigi belirtilirken, üreticinin kendi yöntemleri ile aldigi sonuca göre ise model alandan kuru sarimsakta yüzde 20 daha fazla verim alindi.

Etkili ve dengeli bir gübreleme programinin uygulandigi arazide, dekar basina 2 bin 800 kilogram verime ulasilirken, üretici uygulamasi ile elde edilen verim ise 2 bin 320 kg/da olarak gerçeklesti. Model üretim alaninda uygulanan bitkiye özel besleme programi ile üretici, 2020 yili TÜIK kuru sarimsak verimine göre Kastamonu il ortalamasindan yüzde 211 daha fazla ürün almis oldu. Optimum gübre tüketimi saglanarak verimin artirilmasi hedeflenen projede önder üretici dekar basina daha fazla sarimsak alirken bilinçli tarim uygulamalarinin ekonomiye katkisini bir kez daha gösterdigi belirtildi.

“Sarimsaga bebek gibi bakiyorum"

Proje ortagi önder üretici Enver Bayar, sezon boyunca deneyimlediklerini, su sözlerle ifade etti: “Ekim alanlarimiz kisitli oldugundan birim alandan daha fazla ürün kaldirmak çok önemli. Topraklarimiz makinali tarim için elverisli degil. Makine ile çalistigimizda verim beklentilerimizi karsilayamiyor. 800-900 kilogram kuru sarimsak ancak alabiliyoruz. Bundan dolayi sarimsagin ekimini, bakimini, sökümünü insan emegi ile yapiyoruz. Çok fazla emek isteyen bir ürün. Kaliteli ve bol ürün alabilmek için sarimsaga on ay boyunca bebek gibi bakiyorum”.

Toprak analizinin ve dogru gübrelemenin önemini fark ettigini belirten üretici Bayar, “Ziraat mühendisi arkadaslarin toprak analizinden sonra hazirladiklari reçeteye göre uygulama yapinca gördüm ki bilinçli gübre kullanmak verimimin daha da artmasini sagladi. Topragin ne istedigini anlayip ona uygun gübre verince sarimsak kiloya basti. Mahsul bol olunca gelir de artiyor” dedi.

Bayar, bitki beslemenin dengeli bir sekilde yapilmasina dikkat çekerek, “Bölge ortalamasina göre yüksek verim almama ragmen bu zamana kadar bitki beslemeyi bilinçli yapmadigimi fark ettim. Bilinçli gübrelemeyle daha bol ve kaliteli mahsul elde edebilecegimi gördüm” seklinde konustu.



“Bilinçli bitki besleme ile verim ve kaliteyi artiriyoruz”

GÜBRETAS Genel Müdürü Ibrahim Yumakli, konuya iliskin su degerlendirmede bulundu: “Model üretim alanlari projesi ile ülkemiz için ekonomik degeri yüksek olan tarimsal ürünlerde bilinçli bitki besleme ile verim ve kaliteyi artirmanin yollarini gelistiriyoruz".

Sirketin yürüttügü model üretim alanlari projesinin tarimsal ekonomiye katkisindan bahseden Yumakli, “Proje kapsaminda son dört yilda 15’ten fazla tarimsal ürün için 100’e yakin model üretim alani kurduk. Geleneksel üretici aliskanliklarindan farkli olarak, toprak ve yaprak analizleri sonuçlarina göre bilimsel yöntemlerle olusturulan bitki besleme programlarini uyguladik. Findik, zeytin, badem gibi ekonomik degeri yüksek ürünlerde çok ciddi verim artislari sagladik. Bu örnekler, bilinçli tarim uygulamalarinin verimliligi nasil artiracagini göstermek için üreticilerimize rehberlik etti” dedi.



2021 yilinda yürütülen model üretim alani faaliyetlerinden de bahseden Yumakli, “Türkiye’nin farkli noktalarinda yürüttügümüz model üretim alanlarinda üreticilerimize danismanlik yaparak pazar degeri yüksek kaliteli ürünler hasat edilmesine katki sagliyoruz. Bu yil da 33 lokasyonda 21 farkli bitki ile çalisarak bitki besleme konusunda zirai danismanlik faaliyetlerimizi ülkemizin her noktasinda üreticilerimize ulastirmaya devam ediyoruz. Proje kapsaminda yaptigimiz ilk hasat markalasmis ve cografi isaret ile tescillenmis sarimsak ürünü oldu. Sarimsak üretiminde yakalanan bu ivmenin Tasköprü’nün ekonomisi açisindan verim ve kalite artisiyla devam etmesini önemsiyoruz” diye konustu.



Yumakli, verimdeki artisin üretici gelirleri ve milli ekonomiye katkisindan da bahsederek, sözlerini söyle tamamladi: “Model üretim alani projesini uyguladigimiz bölgelerde arazisinin bir bölümünü bize açan üreticiler geleneksel yöntemlerle tarim yapmaya devam etmek isteseler de, uzman ziraat mühendislerimizin danismanliginda uygulanan etkili gübreleme programlari sayesinde bölge ve üretici ortalamasinin üzerinde verim aldiklarinda gübreyi bilinçli kullanmanin önemine sahit oluyorlar. Model alanlarda yürütülen etkili gübreleme programlari ile mümkün olan yüksek verimli ve kaliteli ürünü elde etmek için dengeli ve düzenli gübrelemenin önemini proje ortagi üreticilerimiz de tecrübe ediyor. Verim artislari sayesinde tarimsal ekonomi açisindan Türkiye’nin tüketimini karsilayacak arzin olusturulmasi için önemli bir katki saglamis oluyoruz".
Kaynak: İHA