Tarihi Eser Kaçakçilarina 'Anadolu' Darbesi

Tarihi eser kaçakçiligi yaptigi tespit edilen suç sebekesine yönelik 30 ilde 'Anadolu' adi verilen operasyonda haklarinda gözalti karari verilen 92 süpheliden 76'si yakalandi KOM birimlerinin çalismasi sonucu, suç örgütünün yurt disina kaçirdigi tarihi eserlerden 52'sinin açik artirma yöntemi ile satilmak üzere ABD ve Avrupa'daki 9 farkli müzayede salonunun kataloglarinda yer aldigi belirlendi Ekiplerin yaklasik 2 yil süren çalismalari sirasinda Türkiye, Bulgaristan, Hirvatistan ve Sirbistan'da gerçeklestirilen 4 ayri ara yakalamada 4 bin 122 tarihi eser ele geçirildi Cumhuriyet tarihinin 'suçtan elde edilen gelire' yönelik ilk tarihi eser kaçakçiligi operasyonunda aralarinda örgüt elebasinin da bulundugu 7 süphelinin tüm mal varliklarina el konulma talebinde bulunulacak.

SERTAÇ BULUR - Cumhuriyet tarihinin "suçtan elde edilen gelire" yönelik ilk tarihi eser kaçakçiligi operasyonunda haklarinda gözalti karari verilen 92 süpheliden 76'si gözaltina alindi.

AA muhabirinin aldigi bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlügü Kaçakçilik ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Baskanligi ile Adana Cumhuriyet Bassavciligi koordinesinde uluslararasi tarihi eser kaçakçiligi yaptigi tespit edilen suç sebekesine yönelik "Anadolu" adi verilen operasyon baslatildi.

Türkiye'de kaçak kazici yapanlar, koleksiyonerler ve toplayicilar araciligiyla elde edilen tarihi eserlerin organize suç örgütü tarafindan kurye kullanilarak yasa disi yollardan yurt disina çikartildigi tespit edildi.

Yaklasik 2 yil önce çalisma baslatan KOM birimleri, söz konusu suç sebekesinin elebasi araciligiyla örgütün üyeleri, yurt içi ve yurt disi baglantilarini desifre etti.

Örgütün tarihi eserleri kuryeler araciligiyla ABD ve Avrupa'ya kaçirdiginin tespit edilmesinin ardindan bu ülkelerdeki müzayede evlerinin kataloglari da incelendi.

Kültür ve Turizm Bakanligi uzmanlarinin da incelemesinin ardindan ABD ve Avrupa'daki 9 müzayede salonundaki 52 tarihi eserin açik artirma yöntemiyle satilmak üzere kataloglara konuldugu belirlendi.

Söz konusu müzayede evleri tarafindan örgüt üyelerinin hesaplarina tarihi eserlerin satis bedeli olarak mevcut kur üzerinden yaklasik 26 milyon lira degerinde döviz gönderildigi tespit edildi. Müzayede evlerindeki bazi satislarin, sahte sahiplik belgeleri üzerinden gerçeklestirildigi tespit edildi.

- Adana merkezli operasyon

Çalismalarin tamamlanmasi, süphelilerin kimlik tespiti ve suç unsurlarinin delillendirilmesinin ardindan Adana Cumhuriyet Bassavciliginin talimati üzerine KOM Baskanligi koordinesinde harekete geçen ekipler, Adana merkezli 30 ilde es zamanli operasyon baslatti.

Sabah erken saatlerde 91'i ikamet, 17'si is yeri olmak üzere 108 adrese operasyon düzenleyen ekipler, haklarinda gözalti karari verilen ve aralarinda 5 koleksiyonerin de yer aldigi 92 süpheliden 76'sini gözaltina aldi.

Önceden belirlenen adreslerde aramalarin devam ettigi ve çok sayida tarihi eserin operasyon kapsaminda ele geçirildigi ögrenildi.

Cumhuriyet tarihinin "suçtan elde edilen gelire" yönelik ilk tarihi eser kaçakçiligi operasyonu oldugu belirtilen çalisma kapsaminda aralarinda örgüt elebasinin da bulundugu 7 süphelinin tüm mal varliklarina el konulma talebinde bulunulacagi ögrenildi.

İçel'in Silifke ilçesinde bir otelde gözaltina alinan örgüt elebasinin tarihi eser kaçakçiligindan 3 suç kaydi oldugu belirtildi.

Öte yandan yaklasik 2 yil süren sorusturma sürecinde Türkiye, Bulgaristan, Hirvatistan ve Sirbistan’da gerçeklestirilen 4 ayri ara yakalamada 4 bin 122 tarihi eser ele geçirildi.

Kaynak: AA