Son Bir Yilda Sigortali Ücretli Çalisan Sayisi 1,9 Milyon Artti

Mayis ayinda sigortali çalisan sayisi yillik olarak yüzde 10,5 oraninda artarak 21,9 milyon olarak gerçeklesti.

Son Bir Yilda Sigortali Ücretli Çalisan Sayisi 1,9 Milyon Artti
TEPAV Istihdam Izleme Bülteni’nin 108. sayisi yayimlandi. Mayis ayinda sigortali çalisan sayisi yillik olarak yüzde 10,5 oraninda artarak 21,9 milyon olarak gerçeklesti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, toplam sigortali çalisanlarin yüzde 72,3’ünü olusturan sigortali ücretli çalisan grupta (4/a) artis yüzde 13,9 olurken, esnaf-çiftçi grubunda (4/b) degisimlere bakildiginda, esnaf sayisinda yüzde 7,5 artis, çiftçi sayisinda ise yüzde 7,6 düsüs görüldü.

Kamu sektöründe sigortali çalisan (4/c) sayisindaki artis ise yüzde 0,8 oldu.

En yüksek istihdam artisi yillik yüzde 42 ile insaat sektöründe gerçeklesti. Mayis 2021’de tarim, ormancilik ve balikçilikta yüzde 13,1, imalatta yüzde 16,8 ve toptan ve perakende ticaret sektörlerinde yüzde 8,1 oraninda istihdam artislari gerçeklesti. Diger taraftan, COVID-19 salginin olumsuz etkiledigi ve son 1 yildir istihdam kaybi yasanan konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründe de yüzde 12,3 oraninda istihdam artisi yasandi. Ayrica, pandemi nedeniyle önem kazanan insan sagligi ve sosyal hizmetler sektöründe de yüksek oranli (yüzde 36,4) istihdam artislari sürdü. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalisanlar sinifinda da yillik istihdam artisi yüzde 15,9 seviyesinde gerçeklesti.

Mayis 2021’de Türkiye genelinde faaliyet gösteren isyeri sayisi yüzde 10,1 artarak 2 milyon 38 bin oldu. 33 bin artis ile bina insaati sektörü isyeri sayisi en fazla artan sektör olurken, bu sektörü perakende ticaret, kara tasimaciligi ve boru hatti tasimaciligi ve toptan ticaret sektörleri izledi. Son bir yilda isyeri sayisi tüm illerde artmistir ve isyeri sayisi en çok artan il 48 bin ile Istanbul oldu. Istanbul’u Izmir, Ankara, Antalya ve Bursa takip etti.

-IHA-
Kaynak: İHA