Sinop'un Tarihi Kale Surlarinda Restorasyon Basliyor

SINOP – Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Sinop’un 2 bin 500 yillik tarihi kale surlarinin restorasyonu için ihale gerçeklestirilerek yüklenici firmaya yer teslimi yapildi. Acil onarim gerektiren 6 noktada çalismalarin kisa süre içinde baslamasi bekleniyor.

Sinop'un Tarihi Kale Surlarinda Restorasyon Basliyor
Sinop surlarinin restorasyon isinin bakanligin 2021 yatirim programina alindigini belirten Sinop Il Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, “Tarihi Cezaevi’nde restorasyon çalismalari yaklasik 1 yildir devam ediyor. 1 yil daha sürecek. Bu çalisma devam ederken kale surlariyla ilgili de bakanligimiz tarafindan tahsis edilen 10 milyon TL’lik ödenegin 2 milyon TL’si serbest birakildi. Bunun 700 bin TL’lik kismiyla acil onarim gerektiren, acil güvenlik önlemi alinmasi gereken 6 nokta ile ilgili ihale yapildi ve yer teslimleri gerçeklesti. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde olan Sinop Kalesi ve surlarinin onarimi ve turizme kazandirilmasi için çok önemli bir proje” dedi.

Çalismalarin 6 noktada baslayacaginin bilgisini veren Metin Süren, “Bu 6 nokta su anda Iskele Meydani’ndaki güney kale burcundaki bedendeki kopma noktasinda olan çok acil onarilmasi gereken nokta, tarihi cezaevi surlarinin disinda kalan kisimdaki düsme tehlikesi olan acil onarimi gerektiren noktalar, lonca kapisindaki acil onarilmasi gereken noktalar seklinde 6 noktadan olusuyor. Yüklenici firmada çalismalara basladi” diye konustu.

Alanda genis bir çalisma yürütülecegini belirten Müdür Süren, “Önce can ve mal güvenligi açisindan tehlike ortadan kalkmis olacak. Daha sonra kültürel mirasin korunmasi saglanmis olacak. Tabii, bu sadece basit bir onarim degil. Örnek veriyorum. Bitki temizliginden tutunda, güvenlik önlemlerini alinmasina kadar çok genis bir çalismayi gerektiriyor. Gerçekten surlarimiz çok genis alana yayiliyor. 3 kilometre uzunlugunda surlarimiz var” seklinde konustu.



Kalekondularin kamulastirilmasi

Kale surlari üzerindeki kalekondularin kamulastirilmasi için de bakanlik nezdinde çalismalarin devam ettigi bilgisini veren Süren, “Antik sehrin 4 bir yani surlarla çevrili. Su anda valiligimiz tarafindan, Çevre Sehircilik Bakanligimiz tarafindan yürütülen bir Meydan Projesi var. Dogu surlarimiz bu Meydan Projesi kapsaminda ortaya çikartilacak. Sinop’ta dogu surlari ve özellikle güney surlari hem içeriden hem disaridan isgal edilmis. Örnek veriyorum güney kale surlarinda kalekondular dedigimiz, Koruma Kullanma Kanunu çikmadan önce üzerine evler yapilarak, iskanlar alinarak kalekondular yapilmis adeta. Koruma alanlarina binalar yapilmis. Biz su anda 35 adet binayi bu sekilde tespit ettik güney kale surlarinda. Bunlarin kamulastirilmasina iliskin çalismayi bakanligimiz nezdinde yürütüyoruz” ifadelerini kullandi.

Devam eden ve yapilacak çalismalarin tarihi kale surlarini açiga çikaracagini belirten Metin Süren, “Dogu surlari Meydan projesi kapsaminda temizlenip açiga çikacak. Cezaevi restorasyonuyla da bati surlari ve kuzey surlarinda da benzer bir restorasyon çalismasina baslanacak. Bu sekilde Sinop’un tüm surlari gün yüzüne çikartilmis olacak. Koruma alanlarindaki isgaller veya yapilasmalar kaldirilmis, kamulastirilmis olacak. Dolayisiyla da UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’ne girmis olacagiz” sözlerine yer verdi.

Müdür Süren, Tarihi Cezaevi restorasyonun da da çalismalarin hizli bir sekilde devam ettigini, tüm taraflarla koordinasyon içinde çalismalarin yürütüldügünü ve yapinin ani ihtiva eden bölümlerinin de korunmasi konusunda hassas davranildigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA