Göçbeyli Ve Ballica'nin Kanalizasyon Atigi, Foseptik Yerine Ömerli Baraji'na Akiyor

Pendik’te bulunan Göçbeyli ve Ballica köylerinde evlerin ve ahirlarin kanalizasyon giderleri, Ömerli Barajina baglanan dereye akiyor. Bölgede aritma ve temizleme islemi yapilmamasi nedeniyle derelerden Ömerli Barajina su degil adeta zehir akiyor. Derelerde ayrica balik ölümlerinin de yasandigi gözleniyor. Durumdan sikayetçi olan köy sakinleri durumu ISKI’ye bildirdiklerini, fakat kendileriyle ilgilenilmedigini belirtiyor. Öte yandan Göçbeyli ve Ballica’da kanalizasyon atiklarinin aktigi dereler havadan görüntülendi.

Göçbeyli Ve Ballica'nin Kanalizasyon Atigi, Foseptik Yerine Ömerli Baraji'na Akiyor


Pendik’te bulunan Göçbeyli ve Ballica köylerinde evlerin ve ahirlarin kanalizasyon atiklarinin, Ömerli Barajina baglanan dereye aktigi iddia edildi. Yerel halkin iddiasina göre evlerin ve ahirlarin kanalizasyon giderleri, bölgede hiçbir aritma ya da temizleme projesi olmadan direkt olarak dereye akiyor. Kanalizasyonun aktigi derede ise balik ölümlerinin yasandigi görüldü.

Kanalizasyonun aktigi dereden Ömerli Barajina ise adeta zehir akiyor. Bölge sakinleri kendileriyle iletisime geçilmesine ragmen duruma müdahale etmemeleri nedeniyle ISKI’ye tepki gösterdi.

ARITMA TESISI YAPMAK IÇIN ÇUKUR KAZILDI, ÇALISMALAR YARIDA KALDI

Göçbeyli köyü sakinleri, konuyla ilgili ISKI ile iletisime geçtiklerini, fakat kimsenin duruma müdahale etmemesi nedeniyle dereden Ömerli Barajina kanalizasyon atiklarinin akmaya devam etiklerini belirtti.

Öte yandan Ballica köyünde yaklasik 2 yil kadar önce bölgeye aritma tesisi yapmak amaciyla çukur kazildigi ve derenin o çukura baglandigi, fakat çalismalara devam edilmemesi nedeniyle dereye hala kanalizasyon atiklarinin aktigi iddia edildi.

Göçbeyli sakinlerinden Recep Sahin , “Burasi Göçbeyli Deresi. Bu akan zehirle ilgili muhtarla birlikte yetkililere haber verdik. ISKI’den bir yetkili geldi. Dedim ki “burada bu sorun var, en büyük sorunu da ben yasiyorum ve Istanbul’a akiyor”. O da “Bu senin sorunun degil, bu suyu Istanbul’a içiremeyiz” dedi.

Bir yil oldu ama bir daha ne arayan soran var ne gelen var, kimse ilgilenmiyor. Buraya tüm bu köyün ve yapilan çiftliklerin pislikleri, bütün giderler Göçbeyli Deresinden Ömerli Baraji’na baglaniyor. Hiçbir sekilde aritma yok, direkt gidiyor. En ufak müdahale yok direkt Göçbeyli Deresi’ne gidiyor. Ben bu köyde oturuyorum ve görüyorum dereye akiyor ve bu altyapi yapildiktan sonra hepsi bütün çiftlikler buna baglandi. Aritma yapilmasi için çok basvuruda bulunduk. Kimse gelip gitmiyor bizle ilgilenmiyor. Magduruz sorunumuz bu” dedi.



Duruma tepki gösteren Göçbeyli sakini Yahya Güzelbey, “Arkamda görmüs oldugunuz dereye su degil zehir akiyor. Tüm Istanbul halki zehir içiyor” diye konustu.



Ballica’da ikamet eden Aysel Altinkum ise, “Ballica Köyü’nde ikamet etmekteyim ayni zamanda burada esnaflik yapiyoruz. Iki yil önce köyümüzün altyapi çalismalarina baslanmis olup altyapi çalismalari tamamlanmistir ve kanalizasyonlarimiz surada açilmis olan ve aritma tesisi yapilacagi söylenen çukura baglanmistir. Burada evimizin kanalizasyonlarinin aktigi çukura herhangi bir aritma tesisi yapilmadigi gibi buradaki köy kanalizasyonu bu dereye akitilmaktadir. Derenin baglantisi hepimizin kullanmis oldugu Ömerli Baraji’dir. Ömerli Baraji’na su an kirli su karismakta ve hepimiz bu kirli suyu kullanmaktayiz. ISKI yönetimi bununla ilgili hiçbir sey yapmamaktadir. Biz iki senedir köylü olarak ve muhtarlik olarak defalarca kendilerine sikayette bulunmamiza ragmen defalarca aritma tesisinin tamamlanmasini söylememize ragmen herhangi hiçbir dönüs olmamistir ve çalismaya hiçbir sekilde baslanmamistir” dedi.

Öte yandan aritma tesisi yapma amaciyla kazilan ve çalismalarin yarida birakildigi çukur ile kanalizasyon atiklarinin aktigi dere drone ile havadan görüntülendi.

(Halit Arslan/IHA)
Kaynak: İHA