Elazig'da Yogun Bakimda Yatan Hastalarin Büyük Çogunlugunu Asisizlar Olusturuyor

Elazig Firat Üniversitesi (FÜ) Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Irfan Kaygusuz, Kurban Bayrami sonrasi vaka sayilarindaki ciddi artisa deginerek, bir kez daha korona virüs salgininda asilamanin önemini vurguladi. Asilama konusunda daha duyarli olunmasi gerektigini belirten Prof. Dr. Kaygusuz, hastaneye ve yogun bakima yatista hastalarin çogunun asi yaptirmamis kisilerin olusturdugunu ifade etti.

Elazig'da Yogun Bakimda Yatan Hastalarin Büyük Çogunlugunu Asisizlar Olusturuyor
Ülke genelinde oldugu gibi Elazig’da da kademeli normallesmeyle birlikte korona virüs vaka oranlarinda artis meydana geldi. Saglik Bakani Fahrettin Koca’nin 24-30 Temmuz haftasi, 100 binde vaka sayisi en çok artan iller haritasinda Elazig 7’nci sirada yer aldi. Vaka oraninin yaklasik 5 kat arttigi kentte, Firat Üniversitesi Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Irfan Kaygusuz, saglik çalisanlari olarak çok yorulduklarini ve asilama konusunda vatandaslarin daha duyarli olmasi gerektigini bildirdi. Özellikle yogun bakimda yatista olan hastalarin büyük çogunlugunun asi yaptirmamis kisilerden olustugunu anlatan Prof. Dr. Kaygusuz, ’’Ilimizdeki bu artis bizi ürkütüyor ve korkutuyor. Lütfen asi olun’’ diyerek vatandaslari uyardi.

’’Ilimizde 5 kat bir artis oldugunu görüyoruz’’

Kurban Bayrami sonrasinda ciddi bir sekilde vaka sayilarinin arttigina dikkat çeken FÜ Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Irfan Kaygusuz, "Bilindigi üzere pandemi süreci tüm dünyada oldugu gibi ülkemiz de de devam etmekte. Ilimiz de bundan çok büyük bir oranda etkilenmekte. Saglik çalisanlari tüm özverileriyle çalismalarini sürdürmektedir. Saglik çalisanlarimiz çok yoruldular ama el birligi ile bu pandeminin üstesinden gelecegimizi ümit ediyorum. Özelikle Kurban Bayramindan önce vakalarda çok ciddi bir düsüs yasamistik. Ilimizde yaklasik 100 binde 50’lerin altina gelen rakam, Kurban Bayramindan 10-15 gün sonraki süre içerisinde yaklasik 100 binde 249’lara kadar yükseldi. 5 kat bir artis oldugunu görüyoruz. Bu artisa paralel hastanemizdeki is yükü de artti. Hem yogun bakim servislerimize hem de normal pandemi servislerimizde yattan hastalarda benzer oranda artis gösterdi. Ilimizde çok hizli bir artis var” dedi.



’’Artislar bizi korkutuyor’’

Yogun bakim ve serviste yatan hastalarin büyük çogunlugunu asi olmayanlarin olusturdugunu aktaran Prof. Dr. Kaygusuz, ’’Yogun bakimda yatan hastalarimizin büyük bir çogunlugunun asilarini yaptirmamis kisiler oldugunu tespit ettik. Yine servise yatan hastalarin büyük bir çogunlugu asilarini yaptirmamis kisiler. Asilarini yaptirmis olan kisilerde de nadiren de olsa hastalik geçirenler oluyor. Ancak sunu gördük ki asilarini yapanlar hastaligi çok daha rahat atlatiyorlar. Çok hafif semptomlarla geçiriyorlar. Ülkemizle birlikte ilimizdeki bu artis bizi ürkütüyor ve korkutuyor. Bu nedenle de özelikle buradan tekrar seslenmek istiyoruz, lütfen korona virüs için üretilmis ve hizmetimize sunulmus asilarimizi özenle yaptiralim, bunun için gayret gösterelim. Bugüne kadar asilarini yaptirmamis özelikle yasli popülasyonumuza tekrar sesleniyorum. Yogun bakimlarda zaman geçirmek, tedavi almak ve asi yaptirmaktan çok çok daha zor. Lütfen asilarimizi olalim” diye konustu.

Kaynak: İHA