Penta Teknoloji, 2021 Yilinda 'Dijitallesme' Rüzgarini Arkasina Alarak Büyümesini Sürdürüyor

Geçen yildan bu yana pek çok sektörün üzerinde bir büyüme performansi sergileyen bilgi teknolojileri sektörü, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkinmasina yön veriyor. Penta Teknoloji Genel Müdürü Mürsel Özçelik, “Teknoloji bir ülkenin kalkinmasinda en önemli yapi taslarindan biri. Bugün; üretim, finans, egitim, ulasim gibi bir çok sektör teknolojiyle güçlenip dönüsüyor” dedi.

Penta Teknoloji, 2021 Yilinda 'Dijitallesme' Rüzgarini Arkasina Alarak Büyümesini Sürdürüyor
Tüm dünyayla birlikte ülkemizde de büyük bir gelisim gösteren bilgi teknolojileri sektörü, geçen yil özellikle uzaktan çalisma ve uzaktan egitimin yayginlasmasinin da etkisiyle 2021 yilinin ilk çeyreginde de büyümeye devam etti. TÜIK Ocak-Mart 2021 1. çeyrek GSYH raporunda, ülkemizde bilgi ve iletisim faaliyetlerinin yüzde 18,1 oraninda büyüdügünün alti çizildi. Diger yandan IDC’nin cihaz, altyapi ve yazilimi kapsayan “Türkiye BT (Bilgi Teknolojileri) Pazarina Genel Bakis Raporu”na göre, yillik BT harcamalari 2019’dan 2020’ye uzanan dönemde dolar bazinda büyük bir ivme kazandi. IDC’nin hazirladigi “Türkiye BT Pazari Öngörüleri”nde ise teknoloji harcamalarindaki yükselis trendinin 2021 yilinda da devam edecegi belirtildi. Bilgisayar, yazilim, baski çözümleri, sunucu, veri depolama ve ag ürünleri basta olmak üzere, 30 yili askin süredir bilgi teknolojileri ürünlerinin dagitimini gerçeklestiren Penta Teknoloji’nin Genel Müdürü Mürsel Özçelik, sektörle ilgili su degerlendirmelerde bulundu: “Son yillarda tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de dijital farkindalik hizla artti; hem global hem de yerel pazar olgunlasti. Özellikle geçen yil zorunlu dijitallesmenin de katkisiyla olusan yeni normalde, teknoloji hepimizin hayatinin merkezine yerlesince, ülkemizde de tüm sektörlerde dijital dönüsüm hizlandi. Bizim dagitimini yaptigimiz teknoloji ürünleri pazarinda gelecekte bir büyüme potansiyeli tasidigini ve bu açidan dijital dönüsümle paralel sirket olarak bizim de güçlenecegimizi öngörüyoruz.”

Teknoloji talebinde kartopu etkisi

Teknolojideki gelismelerin tüm sektörlerin gelecegine ayna tuttugunu söyleyen Penta Teknoloji Genel Müdürü Mürsel Özçelik, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkinma hedeflerinde teknolojinin giderek daha da önemli bir yere sahip olacagini ifade ederek sunlari söyledi: “Bilisim teknolojileri sektörüne baktigimizda, IDC’nin hazirladigi “Türkiye BT Pazari Arastirma Raporu”na göre, 2020 yilinda 4,3 milyar dolari asan bir pazar büyüklügü görüyoruz. Geçen yil toplantilarin, etkinliklerin, egitimin ve hatta sosyal aktivitelerin dahi uzaktan yapilmaya baslanmasi, teknoloji ürünlerine olan talepte bir kar topu etkisi olusturdu. Özellikle son dönemde teknolojik ürünlere olan ihtiyacin artmasi ve bu ürünlere erisimin de giderek kolaylasmasi sayesinde, bilisim teknolojileri pazarinin önümüzdeki dönemde daha da güç kazanacagini düsünüyoruz. 2021 yili ilk çeyrek rakamlari da bilisim teknolojilerine olan ilgininin devam ettigini ortaya koyuyor. Bugün; üretim, finans, egitim, ulasim gibi hayatimizda büyük öneme sahip sektörler teknolojiyle birlikte degisiyor. Biz de 30 yili asan süredir bireysel ve kurumsal kullanicilar için sundugumuz uçtan uca teknoloji çözümleriyle ülkemizin dijital dönüsümüne katki sagliyoruz.”

40’tan fazla teknoloji markasi Türkiye ile bulusuyor

Sektördeki büyümenin Penta Teknoloji’nin finansal sonuçlarina da olumlu yansidigini anlatan Özçelik, sözlerine söyle devam etti: “Sirketimizde geçtigimiz yil dolar bazinda yüzde 20’nin üzerinde bir büyüme yakaladik. Ayni dogrultuda 2021 yilinin ilk çeyreginde, geçtigimiz yilin ayni dönemine göre dolar bazinda büyümemiz pazar ortalamasinin üzerinde, yaklasik yüzde 35 olarak gerçeklesti. Büyüme oranlarimiza karsilastirmali olarak bakildiginda ise, TL bazinda yüzde 63’lük bir büyümeye ulastigimizi görüyoruz. Bugün itibariyla 40’tan fazla teknoloji devi markayi 9 bin is ortagimiz araciligiyla tüm Türkiye’deki kullanicilarla bulusturuyoruz. Ayni zamanda faaliyet gösterdigimiz sektör, hizli büyüme ivmesinin yani sira birçok sektörün itici gücü olmaya devam ediyor; KPMG’nin CEO’lar düzeyinde yaptigi Küresel CEO Arastirmasi’na göre, yakin gelecekte kurumsal alanda otomasyon, yapay zeka ve bulut tabanli teknolojiler gibi, dijital teknoloji çözümlerine talebin giderek güçlenmesi bekleniyor. Öte yandan son kullanici bazinda teknolojinin en yogun tüketildigi sektörlerden biri olan oyun sektörü de hizla büyümeye devam ediyor; gaminginturkey.com arastirmasina göre ise, global oyun pazarinin 2025 yilinda, 2020’ye göre yüzde 72 oraninda büyüyecegi tahmin ediliyor. Ülkemiz açisindan yüksek portansiyele sahip teknoloji sektöründe, Penta Teknoloji’yi kurdugumuz ilk günden bu yana farklilasmayi ve ileri gitmeyi amaçladik. Müsterilerimize ve tedarikçilerimize sagladigimiz hizmetlerimizin arkasinda da bu vizyon yatiyor. Penta Teknoloji olarak bizler; ülkemizdeki dijitallesme sürecini destekleyecek aksiyonlar alarak, tüm paydaslarimizin memnuniyetini ve degisip dönüsen trendleri gözeterek kendimizi gelistirmeye devam edecegiz.”
Kaynak: İHA