Norveçli Telekom Sirketi Telenor, Myanmar'daki Faaliyetlerini Sonlandirdi

Uluslararasi Af Örgütü, Myanmar'daki insani krizin çözülmesi için uluslararasi camianin bir an önce somut adim atmasi gerektigi uyarisinda bulundu.

Norveç merkezli telekom firmasi Telenor, askeri darbenin yasandigi Myanmar'da faaliyetlerini baska bir firmaya devrederek ülkeden çekildigini duyurdu.

Telenor'dan yapilan yazili açiklamada, firmanin Myanmar'daki hisselerinin, Lübnan merkezli yatirim firmasi M1 Group'a 105 milyon dolara satildigi bildirildi.

Myanmar'daki en büyük dis yatirim firmalari arasinda yer alan Telenor, 1 Subat'taki askeri darbenin ardindan ordunun mobil internet hizmetini yasaklamasi nedeniyle yaklasik 700 bin dolar zarara ugramisti.

Darbe karsiti aktivist Thinzar Shunlei Yi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Telenor'un Myanmar'dan çekilmesinin, halkin dijital alandaki özgürlügüne darbeyle sonuçlanacagini belirtti.

Telenor'un faaliyetlerini devralan M1 Group'un Myanmar ordusuyla yakin iliskilerinin bulundugunu vurgulayan Yi, "Son gelismeler oldukça kaygi verici. Ülkedeki dijital diktatörlüge karsi direnmeliyiz." dedi.

- Af Örgütü: Uluslararasi camia somut adimlar atmali

Öte yandan Uluslararasi Af Örgütü, Myanmar'da askeri darbenin ardindan insani krizin giderek derinlestigi uyarisinda bulunarak, uluslararasi camianin krizi çözmek için somut adimlar atmasi gerektigini açikladi.

Örgütten yapilan yazili açiklamada, ülke genelinde Myanmar ordusu ve darbe karsiti silahli gruplar arasinda yasanan çatismalar ve sivillerin yerinden edilmesinin ciddi ekonomik sorunlara yol açtigi ve mevcut durumda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin daha kontrol edilemez hale büründügünü vurguladi.

Açiklamada, Myanmar ordusuna silah ambargosu uygulanmasi için Birlesmis Milletler'e (BM) çagrida bulunulurken, "Uluslararasi camianin, kararlarinda Myanmar halkini merkeze almasini temin etmek için daha ne yapilmasi gerekiyor?" ifadesi kullanildi.

Myanmar'daki krizin çözülmesi için dünyanin birlik içinde hareket etmesi gerektiginin vurgulandigi açiklamada, "Siddetin durdurulmasi için hayati önem tasiyan ve simdiye kadar uluslararasi camianin atmayi geciktirdigi somut adimlarin bir an önce atilmasi uyarisinda bulunuyoruz." denildi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve 1 yilligina olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 897 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.
Kaynak: AA