Nisan 2021'De Dünya Genelinde Oyunlarla Ilgili 1,1 Milyon Web Saldirisi Oldu

Rusya Küresel Arastirma ve Analiz Ekibi Baskani Maria Namestnikova: 'Su anda dünyada benzeri görülmemis sayida oyuncu var. Sayilari yaklasik 3 milyara yaklasti ve devam eden karantina önlemlerine karsi oyunlarin rahatlamak için harika bir yol oldugu kanitlandi' 'Elbette bu siber saldirganlarin sektörle ilgilenmeye devam edecegi anlamina geliyor' 'Giderek daha fazla insanin is cihazlarinda oyun oynadigi göz önüne alindiginda, bu durum sirket kaynaklarini da riske atiyor'

Kaspersky web saldirilarinin çevrimiçi oyun oynayan kisilerin sayisi arttikça oyun alanina yöneldigine dikkati çekerek nisan ayinda bir önceki aya göre yüzde 34 artisla 1,1 milyondan fazla saldiri gerçeklestigini açikladi.

Kaspersky'den yapilan açiklamaya göre, 2020'de dünyanin dört bir yanindaki ülkeler karantinaya geçerken, çevrimiçi oyuncu sayisi hizla artti. Mart 2020'nin sonunda en popüler çevrimiçi oyun platformu, topluluk ve magaza olan Steam'de aktif oyun oynayan ve eszamanli kullanicilarin sayisi tüm zamanlarin rekorunu kirdi. Bu rekor Mart 2021'de bir kez daha kirilarak platform yaklasik 27 milyon kullaniciya ulasti.

Çevrimiçi oyunlar giderek daha popüler hale geldikçe, siber suçlular kisisel kazançlari için bu egilimden yararlanmanin yollarini ariyorlar. Geçen yilin bahar aylarinda Kaspersky arastirmacilari, oyun temasindan yararlanan isimlere sahip siteler için web antivirüs algilamalarinin sayisinda önemli bir artis oldugunu kesfetti. Ocak 2020'ye kiyasla Nisan 2020'de engellenen yönlendirmeler günlük yüzde 54’e karsilik gelen oranda artti.

Ilkbaharda sokaga çikma kisitlamalari azaldiktan sonra bile oyun temasini kullanan web saldirilarinin sayisi artmaya devam etti ve Kasim 2020'de yaklasik 2 milyon 500 bin ile tüm zamanlarin en yüksek seviyesine ulasti. 2021'in basindaki düsüsün ardindan, web saldirilarinin sayisi bir kez daha artarak Nisan 2021'de bu yilin mart ayina göre yüzde 34 artisla 1 milyon 125 bin 10'a ulasti.

Geçen yil oldugu gibi en popüler oyun Minecraft olurken, 2021’in devaminda Counter Strike: Global Offensive, yem olarak kullanilan en popüler oyun olarak Minecraft'i istikrarli bir sekilde geride birakti. Ayrica 2020 yazinda Dota'yi temel alan saldirilarda büyük bir artis oldu. Oyun temasini kullanan kötü amaçli baglantilarin kullandigi en yaygin tehditleri Truva atlari olusturuyordu (siber suçlularin verileri silmekten ve engellemekten veriyi kesmeye kadar her seyi yapmasina izin veren kötü amaçli dosyalar). Popüler oyunlarin yani sira hile programlari için ücretsiz sürümler, güncellemeler veya uzantilar olarak gizlenen kötü amaçli yazilimlar da yine revaçta olanlar arasindaydi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Rusya Küresel Arastirma ve Analiz Ekibi (GReAT) Baskani Maria Namestnikova, "Su anda dünyada benzeri görülmemis sayida oyuncu var. Sayilari yaklasik 3 milyara yaklasti ve devam eden karantina önlemlerine karsi oyunlarin rahatlamak için harika bir yol oldugu kanitlandi. Elbette bu siber saldirganlarin sektörle ilgilenmeye devam edecegi anlamina geliyor. Giderek daha fazla insanin is cihazlarinda oyun oynadigi göz önüne alindiginda, bu durum sirket kaynaklarini da riske atiyor. Ancak oyuncular yine de güvenle oynamanin keyfini çikarabilirler. Bunun için sadece temel siber güvenlige yönelik en iyi uygulamalari takip etmeleri yeterli." ifadelerini kullandi.

Açiklamada yer alan bilgilere göre ayrica, Kaspersky uzmanlari, oyun oynarken siber saldirilardan korunmak için su önerilerde bulundu:

"Video oyun hesaplarinizi korumak için mümkünse güçlü parolalar ve iki asamali kimlik dogrulama (2FA) kullanin. Siber suçlular tarafindan kullanilan en sevilen yemlerden biri olan hilelere ve video oyunlarinin korsan kopyalarina karsi dikkatli olun. Oyun oynarken bilgisayarinizi yavaslatmayacak, Kaspersky Total Security gibi güçlü, güvenilir bir güvenlik çözümü kullanin. Ürün Steam ve diger oyun servisleriyle sorunsuz çalisir. Oyunlari yalnizca resmi sitelerden satin almaniz ve indirimleri beklemeniz daha güvenlidir. Farkli platformlardaki cazip tekliflerin beraberinde getirebilecegi tehditlere karsi gözünüzü açik tutun. Kimlik avi kampanyalarina ve tanidik olmayan oyunculara karsi dikkatli olun. Gelen e-postadaki baglanti ve açacaginiz dosyanin uzantisi araciligiyla yönlendirildiginiz web sitesini iki kez kontrol etmek iyi bir seçenektir. Oyun sohbetinden harici sitelere baglantilara tiklamamaya çalisin. Kullanici adinizi ve sifrenizi girmenizi isteyen herhangi bir kaynagin adresini dikkatlice kontrol edin, sayfa sahte olabilir."
Kaynak: AA