Milletvekili Tutdere, Mecliste Tütünü Konustu

TBMM Baskanlik Divani Üyesi ve CHP Adiyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, tütün ticaretine 3 yildan 6 yila kadar hapis cezasi öngören kanunun ile ilgili mecliste konustu.

Milletvekili Tutdere, Mecliste Tütünü Konustu
CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere, tütün ile ilgili meclis kürsüsünde yaptigi konusma bitmesine ragmen kürsüden inmedi. CHP siralarindaki milletvekilleri ise ‘Tütünüme Dokunma’ pankarti açti.

Milletvekili Abdurrahman Tutdere yaptigi açiklamada, “1 Temmuz’da yürürlügü giren zulüm yasasina karsi halkin büyük bir tepkisi var. Tütün üreticileri, emekçiler, esnaf, halk bu zulüm yasasina karsi tepkilerini koymak için alanlara, meydanlara indiler. Tütün esnafi ve tütün üreticisi, tütün konusunun bütün ayrintilariyla yasal bir zemine, güvenceye kavusmasini yirmi yildir bekliyor, gelinen noktada ise bir arpa boyu dahi yol alinmadi. Sarmalik tütünün Türkiye’nin 13 ilinde üretiliyor. Tek basina içim özelligi nedeniyle de bir dünya markasi fakat yapilan açiklamalara bakildiginda tütün meselesinin iktidar tarafindan anlasilamadigini görüyoruz. Sarmalik tütün meselesi sadece Adiyaman’in meselesi degil, Türkiye’nin meselesidir. Sarmalik tütün meselesi bir ekmek ve onur mücadelesidir. Yurttaslarimizin ekmegi için, onuru için meydanlara çikmalarina ve hakli taleplerini dile getirmelerine iktidar cephesinden ‘Bunlar provokatör, bunlar kiskirtici! Cumhuriyet Halk Partisi bunun üzerinden meydanlari, sokaklari hareketlendiriyor.’ demek insafsizliktir, vicdansizliktir. O insanlar çocuklarinin gelecegi için, ekmekleri için, onurlariyla meydanlara çiktilar. Meydanlara inen yurttaslarimiz yillardir alin teriyle helal para kazanmak için, çocuklarina helal lokma yedirmek için mücadele eden insanlardir; onlari baska adlarla nitelendirmek büyük bir ayiptir. Birtakim iftiralarla üreticilerimizin bu hakli mücadelesini gölgeleyemezsiniz” dedi.

Milletvekili Tutdere, “Yirmi yildir her seçimde tütün meselesini, ‘Çözdük, çözecegiz. Tamamen yasal zemine oturtacagiz’ dediniz, yapmadiniz. 1 Temmuz geldi, ortada hiçbir çözüm yok. Insanlar ne yapsin? Su anda 2020 yili ürünü depolarda duruyor; insanlar bunu nasil satacak? Üç yildan alti yila kadar hapis cezasi getirdiniz, bu nasil bir vicdan? Tütüncüye hapis getirmek AKP iktidarinin eseridir. Siz, bu tütüncüye söz verdiniz, her seçim öncesi ‘Çözecegiz.’ dediniz; en son, üreticiyi üç yil hapisle karsi karsiya biraktiniz. Tütün üreticilerinin diken üstünde oldugunu ve bir an önce yasal düzenlemenin meclis gündemine alinmasi gerekiyor. Su an Türkiye’de milyonlar diken üstünde. Özellikle iktidara sesleniyorum: Geçen hafta ‘Torba kanunu getirecegiz.’ dediniz. Fakat hala ortada bir torba kanun yok. Bu memlekette bütün insanlari perisan ettiniz, bari yillardir ekmegiyle, onuruyla geçinen tütün üreticisini magdur etmeyin. O insanlar sizden ihale istemiyor, is istemiyor, yandaslariniz gibi torpil de istemiyor. ‘Bize karismayin, üretelim, alnimizin teriyle çocuklarimizi okutalim; büyüsünler, milletine, memleketlerine hizmet etsin’ diyorlar. Böyle masum bir talebe yirmi yildir nasil karsilik vermezsiniz? Karsilik vermezsiniz çünkü siz, gözünüzü büyük sigara sirketlerine dikmissiniz. Onlar ne diyorsa onu yapiyorsunuz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA