Magnesia Antik Kenti'ndeki Kazilarda Hedef Toprak Altindaki Zeus Tapinagi

Aydin'in Germencik ilçesindeki Magnesia Antik Kenti'nde kazi çalismalari basladi.

Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Kazi Baskani Doç. Dr. Görkem Kökdemir, bu yil çalismalarin Artemis kutsal alaninin batisindaki Agora'da yapilacagini ifade etti.

Agora'nin antik dönemlerinde pazar yeri olarak adlandirildigini dile getiren Kökdemir, "Magnesia'daki Agora ise pazar yerinden öte dini yönü olan bir yer. Buranin içerisinde Anadolu Helenistik döneminin en önemli tapinaklarindan birisi olan Zeus tapinagi bulunuyor. Tapinak toprak altinda Agora'nin içerisinde duruyor. Eger bu yil basarabilirsek, tapinaga dogru çalismalarimizi yapacagiz." diye konustu.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer de Magnesia Antik Kenti'nin Aydin'in en kiymetli kültür degerlerinden biri olduguna dikkati çekti.

Alanda bulunan stadyumun büyüklügüyle dünyada besinci sirada oldugunu animsatan Tuncer, "Biz burada muazzam bir potansiyel görüyoruz. Kazi baskanligimiz, müze müdürlügümüz ve Germencik Belediyesi ile güç birligi içinde görselligi yükseltecek antik kentin kazi çalismalarini hizlandirip bir an önce turizmde maksimum seviyeye getirmek niyetindeyiz." dedi.

Germencik Belediye Baskani Fuat Öndes ise antik kentte uzun süredir emek harcandigini kaydetti.

Magnesia Antik Kenti'ni turizme kazandirmak istediklerini anlatan Öndes, "Kültür ve Turizm Müdürlügü ile çok güzel bir uyum saglandi. En kisa sürede burayi yerli ve yabanci turizme kazandirirsak Germencik'in önemli bir yanini ortaya çikarmis olacagiz." diye konustu.

Kaynak: AA