Litvanya'da NATO Üssündeki Basin Toplantisi Hava Sahasina Izinsiz Giren Uçaklar Sebebiyle Bölündü

Litvanya Devlet Baskani Gitanas Nauseda ve Ispanya Basbakani Pedro Sanchez'in katildigi basin toplantisi, hava sahasina izinsiz giren iki uçagin olusturdugu alarm sebebiyle yarida kesildi.

Litvanya Devlet Baskani Gitanas Nauseda ve Ispanya Basbakani Pedro Sanchez'in Litvanya'daki NATO üssünde düzenledigi basin toplantisi sirasinda hava sahasina izinsiz giren iki uçak alarma yol açti.

Basin toplantisi, liderleri korumakla görevli iki Ispanyol savas jetinin Baltiklar üzerindeki askeri uçaklari izlemek için acil havalanisi sebebiyle yarida kesildi.

Ispanyol basininda uçagin Rusya'ya ait oldugu bilgisi yer aldi.

Olay sonrasinda açiklama yapan bir NATO yetkilisi de jetlerin acil kalkis nedenini dogrulayarak takip edilen askeri uçaklarin kuzeydogu yönüne giden iki Rus Su-24 savas jeti oldugunu söyledi.

NATO yetkilisi, Rus jetlerinin "Bir uçus plani belirtmedigini, uçus sinyallerini açmadigini veya trafik kontrolörleriyle konusmadigini" bildirdi.

Rusya Savunma Bakanligi, uçaklarin düzenli bir egitim görevi için uçtugunu belirttigi açiklamada, "Uçus, uluslararasi hava sahasini kullanma kurallarina siki sikiya bagli olarak ve herhangi bir ülkenin sinirlarini ihlal etmeden gerçeklestirildi." ifadesine yer verdi.

Canli yayinlanan basin toplantisinda olay esnasinda liderlerin arkalarinda bulunan Ispanyol hava kuvvetleri görevlileriyle konustuklari görülüyor.

Nauseda, olayin ardindan basin mensuplarina yaptigi açiklamada, "Basin toplantimiz gerçek bir aramayla kesildi. Görüyorsunuz, her sey harika bir sekilde çalisiyor. Savas uçaklarinin 15 dakikadan daha kisa sürede havalandigini dogrulayabilirim. Pedro (Sanchez) sayesinde hava polisligi görevimizin nasil çalistigini gerçekten gördük." diye konustu.

Sanchez de basin toplantisinin devaminda "Litvanya'daki Ispanyol birliklerinin varliginin" sebebini gösteren gerçek bir olay yasandigini aktardi.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, "Bu, NATO'nun 60 yildir hava sahalarimizi güvende tutmak için yürüttügü hava sahasi güvenligi misyonunun öneminin yani sira pilotlarimizin becerilerini ve NATO müttefikleri arasindaki yakin koordinasyonu da gösteriyor." açiklamasini yapti.

NATO'ya 2004'te katilan üç Baltik ülkesi Estonya, Letonya ve Litvanya'nin savas uçaklari bulunmuyor.

Üye ülkelerin NATO misyonuna atadigi uçaklar 24 saat göreve hazir bekliyor. Bu uçaklar geçen yil Avrupa'da, çogunlukla Rus savas uçaklarinin hareketlerine yanit olarak yaklasik 400 kez havalandi.

Ispanya Basbakani Sanchez'in Baltik bölgesine yaptigi üç günlük gezi bugün sona eriyor. Sanchez daha önce Estonya ve Letonya'daki yetkililerle bir araya gelmisti.

Kaynak: AA