Konunun Uzmanindan Çocuk Sahibi Olmak Isteyenlere Varikosel Hastaliginin Tedavi Detaylari

Sperm kalitesini önemli oranda etkileyen varikosel hastaliginin, hastanede yatis dahi gerektirmeden tedavi edilebilecegini aktaran Doç. Dr. Murat Tolga Gülpinar, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için Mikro cerrahi Varikoselektomi operasyonunun tüm detaylarini anlatti.

Konunun Uzmanindan Çocuk Sahibi Olmak Isteyenlere Varikosel Hastaliginin Tedavi Detaylari
Çocuk sahibi olamama, kisirlik hakkinda konusuldugunda toplumumuzda ilk akla gelen kadin kaynakli kisirlik problemi olabiliyor. Kisirlik vakalarinin yaklasik yüzde 35’i kadin kaynakli nedenler iken, erkek kaynakli nedenler de yaklasik yüzde 35 oraninda, çiftlerden her ikisinde birden problem olma ihtimali ise yüzde 20 oraninda. Kisirlik nedenlerini bulmaya yönelik olarak yapilan temel testler sonucunda çiftlerin yüzde 10’unda herhangi bir neden bulunamamakta ve bu grup ‘açiklanamayan infertilite (kisirlik)’ olarak kabul edilmekte.

Erkek kaynakli kisirlik nedenlerinin yüzde 40’ini olusturan varikosel hastaligi ile alakali bilgiler veren Özel Adatip Istanbul Hastanesi Üroloji Uzmani Doç. Dr. Murat Tolga Gülpinar, erkeklerde yüzde 15 ve yüzde 20 civarinda görülen varikosel hastaligini erkek infertilitesinin hormonal, fiziksel ve metabolik birçok sebebinin yaninda en sik görülen ve aslinda en kolay tedavi edilebilen hastalik oldugunu belirtti.

Doç. Dr. Gülpinar, çok yaygin bir saglik sorunu olan varikosel, testislerin yapisinda bozukluk, testosteron seviyelerinde düsüklük ve sperm kalitesinde azalma ile kendini gösterebilen bir hastalik oldugunu aktardi.

Çocuk yapmakta sorun yasiyorsaniz ve varikoseliniz de mevcut ise muhakkak ameliyat gereklidir

Doç. Dr. Murat Tolga Gülpinar, varikosel tespit edildikten sonra her hastada tedavi edilmesinin zorunlu olmadigini belirterek, “Varikosel testise zarar veriyorsa, varikosele bagli olarak sperm kalitesi bozulmus ise ameliyat yapilmasi önemlilik arz etmektedir. Bununla birlikte hastalik testislerde ya da kasiklarda agri olusturuyorsa da ameliyat önerilebilir. Varikoselin ilaçlar ile tedavisi mümkün degildir. Eger çocuk yapmakta sorun yasiyorsaniz ve varikoseliniz de mevcut ise muhakkak ameliyat gereklidir. Yapilacak semen analizi (sperm testi veya spermogram) ile varikoselin çocuk sahibi olmanizi etkileyip etkilemedigi belirlenir. Siklikla dopplerultrason denilen özel bir ultrasonografi ile damarlarin çapi ve kaçak akim olup olmadigi saptanir. Sonuçlara göre ameliyata karar verilir. Mikro cerrahi varikoselektomi yönteminde gelismis ameliyat mikroskoplari kullanilir. Bunun amaci tedavi edilecek dogru damarlarin daha isabetli seçilebilmesi, atardamar, döl yolu ve lenf damarlarinin hasari riskinin en aza indirilebilmesidir. Hastanin ihtiyacina göre genel ya da bölgesel anestezi altinda yapilabilen bu operasyonda kasik bölgesinden 2 santimetrelik bir kesiden girilerek testis damarlarina ulasilir. Mikro cerrahi yöntemler ile damarlar düzeltilir. Hastaligin durumuna bagli olarak 60 dakika civarinda süren bu ameliyat sonrasinda hasta ayni gün taburcu olabilmektedir. 1 hafta 10 günlük süreçte ise ameliyata dair yakinmalar büyük oranda geçmektedir” dedi.



Ameliyat sonrasi sperm kalitesini iyilestiren bazi vitamin ve mineral karisimlari kullanilabilir

Ameliyattan sonra hastalarin yaklasik yüzde 70’inin sperm parametresinde düzelme oldugunu belirten Doç. Dr. Murat Tolga Gülpinar, bu olumlu sonuçlara ise yaklasik 4 - 6 ay içerisinde ulasilabildigini ifade ederek, “Bu oranin arttirilabilmesi için uzman hekim gerekli gördügü takdirde ilaç kullanimi önerebilmektedir. Ameliyat sonrasi sperm kalitesini iyilestiren bazi vitamin ve mineral karisimlari kullanilabilir. Eger 6’nci ayda sperm parametrelerinde bir iyilesme yoksa hastanin sperm parametrelerine göre yas faktörü, kadin faktörü gibi durumlar göz önünde bulundurularak asilama ya da tüp bebek gibi yöntemlere yönlendirilmesi faydalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA