Kirgizistan, Afganistan'daki Gelismelerden Endise Duyuyor

Kirgizistan Disisleri Bakan Yardimcisi Aybek Artikbayev, Afganistan'da yasanan son gelismelerden endise duyduklarini bildirdi.

Disisleri Bakanligi Basin Merkezi'nden yapilan açiklamaya göre, Artikbayev, video konferans yöntemiyle düzenlenen Orta Asya Disisleri Bakanlari Toplantisi'na katildi.

Afganistan'daki askeri-politik duruma iliskin güncel konularin degerlendirildigi toplantida konusan Artikbayev, ABD ile Taliban arasinda 2020'de Doha'da varilan anlasmanin, uzun yillar süren anlamsiz savasin sona ermesi için umut uyandirdigini hatirlatarak, "Ancak, Afganistan'daki mevcut olaylar endise verici." dedi.

Artikbayev, Afgan sorununun çözümünün temelinin, Afganistan halkinin "ülkesinde barisi bulma fikri" etrafinda bir araya gelmesi oldugunu vurguladi.

Toplantida, uluslararasi örgütler çerçevesinde Afganlar arasi uzlasma sürecini sürdürmenin tüm kilit konularinda etkilesimin önemine dikkat çekildi.

Orta Asya ülkesi Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan ile kara siniri olan Afganistan'in kuzeyinde Taliban'in saldirilari ve ilerleyisi artmis, Tacikistan Afganistan'da yasanan gelismeler nedeniyle Kolektif Güvenlik Antlasmasi Örgütü (KGAÖ) üyesi ülkelerden destek talep etmisti.

Kaynak: AA