Havza'da Kurban Hizmetleri Komisyonu Toplandi

Havza'da, yaklasan Kurban Bayrami dolayisiyla Kurban Hizmetleri Komisyonu toplantisi gerçeklestirildi.

Ilçe Müftüsü Mehmet Nurlu, AA muhabirine, Kaymakam Metin Yilmaz baskanliginda gerçeklestirilen toplantida halkin dini vecibelerini rahat sekilde yerine getirebilmeleri için bir dizi tedbir alindigini söyledi.

Bu kapsamda büyükbas ve küçükbas hayvanlar için kurban satis yeri olarak Aslançayir yolu üzerinde eski pancar kantari pancar alim alaninin kullanilmasi ve pazarin bayramdan bayramin ikinci günü aksamina kadar açik kalmasinin kararlastirildigini anlatan Nurlu, "Söz konusu hayvan pazari disinda kurbanlik hayvan satisina belediye tarafindan engel olunacak." dedi.

Kurban satis yerlerinde insan ve çevre sagligi, güvenligi ile hayvan haklarina deger verilecegini vurgulayan Nurlu, söyle devam etti:

"Yetistirici, satici, alici ve diger vatandaslarin sosyal ihtiyaçlarini karsilayacak, su, tuvalet, kapali oturma yerleri ve benzeri yerler belediye tarafindan hazirlanacak. Kurban kesim yerleri disinda kurban kesimi için uygun olan yerlerde, kendi bahçesi veya özel mülkünde kurbanlarini kesmek, dini ve hijyenik sartlara uymak sartiyla serbest olacak. Kesilen kurbanliklarin kulak küpeleri veya kulak küpe numaralari, mahalle muhtarlari araciligiyla Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügüne teslim edilecek. Kurban atiklari ve hastalikli organlar, çukurlara gömülecek. Kararlara uymayanlara Çevre Kanunu'nun ilgili maddelerine göre idari para cezasi uygulanacak. Kurban satis yerlerinde Kovid-19 salgini nedeniyle ilçe pandemi kurulu ile is birligi içerisinde gerekli tedbirler alindi."

Pazarda pazarlik esnasinda mümkün oldugunca el temasinda bulunulmamasi gerektigini vurgulayan Nurlu, kurban satis ve kesim yerlerinde hayvanlara eziyet edilememesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekliligini dile getirdi.

Nurlu, gebe veya damizlik niteligi tasiyan disi hayvanlarin kurban satis yerlerine girislerine ve kurbanlik olarak kesimlerine belediye tarafindan izin verilmeyecegini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Kurban kesim yeri olarak, Aslançayir yolu üzeri 3'üncü kilometredeki mezbahane kullanilacak. Ayrica bayram öncesi ve bayram günlerinde trafikte olusan yogunluk dikkate alinarak, özellikle kurban satis ve kesim yerlerine giden güzergahlarda ulasimi kolaylastiracak tedbirler Ilçe Emniyet Müdürlügü tarafindan alinacak. Alinan kararlarin halka duyurulmasi da Havza Belediyesi tarafindan yapilacak. Komisyonun kararlarindan duyurulmasi gerekenlerin hutbe ve vaazlar yoluyla halka duyurulmasi da Havza Müftülügünce gerçeklestirilecek."

Kaynak: AA