Esvatini'de Askerlerin 1 Temmuz'da ABD'ye Ait Diplomatik Araci Hedef Aldigi Bildirildi

Demokrasi yanlisi gösterilerin siddet olaylarina dönüstügü Esvatini'de, askerlerin ABD'ye ait diplomatik bir araca ates açtigi bildirildi.

ABD'nin Esvatini Büyükeçiliginin Twitter hesabindan bugün yapilan açiklamada, 1 Temmuz'da ABD'ye ait bir diplomatik araca Esvatinili askerler tarafindan ates açildiginin dogrulandigi belirtildi.

Açiklamada, Büyükelçiligin Disisleri Bakanligini diplomatik bir notayla bilgilendirdigi kaydedilerek, "Olayi ele almak için Disisleri Bakanligi ile yakin bir sekilde çalisiyoruz." ifadesi kullanildi.

News 24'ün haberine göre, 3 Temmuz tarihli diplomatik notada, askerlerin açtigi ates sonucu diplomatik aracin isabet aldigi, sonrasinda da aracin bir kontrol noktasina çekilerek askerler tarafindan arandigi bilgisi paylasildi.

Haberde, askerler tarafindan bir diplomatik aracin aranmasinin, diplomatik iliskiler konusundaki Viyana Sözlesmesine aykiri oldugu vurgulandi.

Esvatini hükümeti henüz konuya iliskin bir açiklamada bulunmadi.

- Demokratik gösteriler

Afrika'nin mutlak monarsi ile idare edilen son ülkesi Esvatini'de demokrasi yanlisi gösteriler bir süredir devam ediyor.

Göstericiler, basbakanin, bakanlarin ve yargiçlarin dogrudan kral tarafindan atandigi ülkede, demokratik seçim hakki ve ekonomik reform talep ediyor.

Hükümet, 29 Haziran'da 18.00-05.00 saatlerinde sokaga çikma yasagi ilan etmis, internet saglayici firmalara hizmetlerine ara vermeleri talimati iletilmisti.

30 Haziran'dan beri yasanan olaylarda bazi göstericiler, Kral 3. Mswati'nin içecek firmasi dahil, çok sayida is yeri ve magazaya saldiri düzenlemisti.

Esvatini hükümeti, hafta basindan bu yana devam eden siddet olaylarinda en az 3 milyar Randlik (yaklasik 1 milyar 830 milyon Türk lirasi) hasar gerçeklestigini ve 5 bin kisinin isinden oldugunu bildirmisti.

Saldirilarda, Müslümanlara ait çok sayida magaza ve is yerinde ciddi hasar meydana gelmisti.

Esvatini Ticaret Bakani Manqoba Khumalo, meydana gelen olaylarda 27 protestocunun hayatini kaybettigini belirtmisti.

Muhalifler ise ülkede yaklasik 60 protestocunun güvenlik kuvvetleri tarafindan öldürüldügünü iddia etmisti.

Kaynak: AA