BMGK, Etiyopya'daki Hedasi Baraji Krizi Hakkindaki Karar Tasarisini Bugün Oylamayacak

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), Misir, Sudan ve Etiyopya arasinda krize neden olan Hedasi Baraji hakkinda hazirlanan karar taslagini bugün oylamayacagi belirtildi.

AA muhabirine konusan BM’deki bir diplomatik kaynak, "Artan sayida üye, BMGK'nin devletler arasinda sinir ötesi nehirler konusundaki anlasmazliklari tartismak için uygun bir yer olmadigina inaniyor." ifadesini kullandi.

Hedasi Baraji üzerine Misir, Etiyopya ve Sudan arasinda bir anlasmaya varilmasi için hazirlanan ve "Arap karar taslagi" olarak bilinen ilgili taslagin bugün yerel saatle ögleden sonra toplanacak BMGK'da oylanmayacagini kaydeden diplomatik kaynak, söz konusu taslagin içerigi konusunda üye ülke temsilcileri arasinda da görüs ayriliklari oldugunun ve müzakerelere devam edileceginin altini çizdi.

Daha önce bugün oylanacagi açiklanan "Arap karar taslagi", Hedasi Baraji ile ilgili Misir, Etiyopya ve Sudan’i, barajin doldurulmasi ve isletilmesine iliskin kurallar üzerinde anlasmaya varmak için 6 aylik bir süre boyunca müzakerelere devam etmeye çagiriyor.

- Sudan, BMGK'dan Hedasi Baraji krizine müdahil olmasini talep etmisti

Sudan Disisleri Bakani Meryem Sadik el-Mehdi, 23 Haziran'da, BMGK’dan Etiyopya’nin Nil Nehri üzerine insa ettigi ve bölge ülkeleri arasinda siyasi krize yol açan Hedasi Baraji tartismasina müdahil olmasini talep etmis, Misir da, barajla ilgili hazirladigi dosyayi 29 Haziran’da BM'ye gönderdigini duyurmustu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de 30 Haziran’da yaptigi açiklamada, Misir, Sudan ve Etiyopya arasinda krize neden olan Hedasi Baraji'nin kullanimiyla ilgili sorunun üç ülke arasinda çözülmesi çagrisinda bulunmustu.

Etiyopya, 5 Temmuz’da, Kahire ve Hartum’un tek tarafli bir eylem olarak degerlendirip reddettigi Hedasi Barajina su doldurma sürecini baslattigi konusunda Misir ve Sudan'i bilgilendirmisti.

Addis Ababa, baraja su doldurulmasi islemi ile Hartum ve Kahire'ye zarar verme niyetinde olmadigini, kalkinma amaçli elektrik üretimi için buna ihtiyaci oldugunu savunmustu.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Elektrik ihtiyacinin yüzde 90'ini hidroelektrik santrallerinden saglayan Etiyopya, Afrika'nin en büyük nehri Nil'i besleyen Mavi Nil Nehri üzerine kurulu Hedasi Baraji ile enerji açigini kapatmayi ve elektrik satmayi amaçliyor.

Misir, barajin anlasma olmadan doldurulmasinin, içme ve tarimda kullandigi suyun neredeyse tamamini olusturan nehrin akisini tehdit ettigini belirtiyor.

Sudan ise 10 yildir tartisma konusu olan barajin 3’lü anlasma olmadan doldurulmasini ulusal güvenligine tehdit olarak görüyor.

Sudan ve Misir tarafi, ilerideki muhtemel anlasmazliklara da çözümler sunan baglayici, yasal bir anlasma imzalanmasinda israr ediyor.

Kaynak: AA