Bilim Insanlari 19 Temmuz'da Kovid-19 Kisitlamalarini Kaldirmayi Planlayan Ingiltere'yi Uyardi

Çok sayida bilim insani, Ingiltere'nin 19 Temmuz'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kisitlamalarini kaldirma planini kinadi ve bunu "tehlikeli ve etik olmayan bir deney" olarak nitelendirdi.

Aralarinda çok sayida doktor ve arastirmacinin yer aldigi 122 uluslararasi bilim insani, tip dergisi The Lancet'te yayinladigi açik mektupta, yüksek düzeyde Kovid-19 enfeksiyona tolerans gösteren herhangi bir stratejinin hem etik disi hem de mantiksiz oldugu konusunda uyardi.

Bilim insanlari, Ingiliz bakanlara planlari yeniden gözden geçirmesi çagrisinda bulunarak Kovid-19'un katlanarak büyümesinin muhtemelen milyonlarca kisi enfekte olana kadar devam edecegini ve yüz binlerce uzun süreli hastalik birakacagini iddia etti.

Mektupta, "Ingiliz hükümeti mevcut stratejisini yeniden gözden geçirmeli ve çocuklar dahil halki korumak için acil adimlar atmali. Hükümetin tehlikeli ve etik olmayan bir deneye giristigine inaniyoruz ve hükümeti 19 Temmuz 2021'de Kovid-19 tedbirlerini hafifletme planlarini durdurmaya çagiriyoruz." denildi.

- "Geçen yil zaten çok aci çektik"

Ingiliz Tabipler Birliginden (BMA) Dr. Chaand Nagpaul'un da imzacilari arasinda yer aldigi mektupta, ülkesinin bu stratejisinin, kisisel ve ekonomik etkileri on yillar boyunca hissedilebilecek kronik saglik sorunlari olan bir nesil birakma riski tasidigina dikkati çekti.

Mektuba destek verenlerden Queen Mary Üniversitesi Epidemiyoloji uzmani Dr. Deepti Gurdasani ise Ingiliz hükümetinin, çocuklari okullarda korumak veya asilamak yerine, kitlesel enfeksiyonlara maruz birakmak için bilinçli bir seçim yaptigi yorumunda bulundu.

Gurdasani, "Bu etik degil ve kabul edilemez. Gençlerimiz geçen yil zaten çok aci çekti ve simdi bu tehlikeli deneyin sonuçlarina katlanmak zorunda kaliyorlar." ifadelerini kullandi.

- Ingiltere'de günlük Kovid-19 vaka sayisi 32 bini geçti

Hindistan'da martta baslayan ve günlük vaka sayisinin 400 binlere kadar çiktigi ikinci büyük salgin dalgasinin sorumlusu olarak görülen Delta varyantinin Ingiltere'de hakim tür haline gelmesi, yaz basindan itibaren vaka sayilarinda belirgin artisa yol açti.

Ülkede dün 32 bin 548 Kovid-19 vakasinin tespit edilmesiyle ocak ayindan bu yana en yüksek vaka sayisi kaydedildi.

Buna karsilik, 19 Temmuz itibariyla Ingiltere'de sosyal mesafe kurali ve maske zorunlulugunun kaldirilmasi planlaniyor.

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, ülkede Kovid-19 vakalarinin oldukça hizli yükseldigine ve hastaneye basvurularda da artis olduguna dikkati çekerek, "Bu salgin bitmekten çok uzak ve 19 Temmuz'a kadar günde 50 bin vaka görebiliriz." ifadesini kullanmisti.

Kaynak: AA