Bayraktar AKINCI TIHA Türk Havacilik Tarihinin Irtifa Rekorunu Kirdi

Savunma Sanayi Baskanligi (SSB) liderliginde yürütülen proje kapsaminda, BAYKAR tarafindan yerli ve milli imkânlarla gelistirilen Bayraktar AKINCI TIHA (Taarruzi Insansiz Hava Araci) Türk havacilik tarihinin irtifa rekorunu kirdi.

Bayraktar AKINCI TIHA Türk Havacilik Tarihinin Irtifa Rekorunu Kirdi


Savunma Sanayi Baskanligi (SSB) liderliginde yürütülen proje kapsaminda BAYKAR tarafindan yerli ve milli imkânlarla gelistirilen Bayraktar AKINCI TIHA (Taarruzi Insansiz Hava Araci), resmi heyetlerin önünde yaptigi uçusta milli olarak gelistirilen bir hava araciyla ulasilan en yüksek irtifaya çikarak Türk havacilik tarihinin irtifa rekorunu kirdi. Tasarim dogrulama faaliyetleri kapsaminda Savunma Sanayii Baskanligi (SSB) ve kullanici kuvvetlere ait resmi heyetlerin huzurunda gerçeklesen Uzun Uçus ve Yüksek Irtifa Performans Testi’nde havalanan AKINCI, 38 bin 39 feet’e (11 bin 594 metre) çikti. Böylece ilk kez milli olarak gelistirilmis bir hava araci ile gökyüzünde bu yükseklige ulasilmis oldu.

25 saat 46 dakika havada kaldi

Bayraktar AKINCI TIHA’nin 38 bin 39 feet’e çiktigi bu uçusta 25 saat 46 dakika havada kaldi. Çorlu’da bulunan AKINCI Uçus Egitim ve Test Merkezi’nden yönetilen uzun uçus faaliyeti kapsaminda AKINCI havada 7 bin 507 km yol kat etti. Bugüne kadar test ve egitim uçuslarinda 870 sorti yapan AKINCI, toplamda 347 saat 28 dakika uçus gerçeklestirdi.

Harp baslikli MAM-T ile basarili atis

Bayraktar AKINCI TIHA 22 Nisan 2021 tarihinde yapilan ilk atis testinde Roketsan tarafindan milli olarak gelistirilen akilli mühimmatlar MAM-C, MAM-L ve ilk kez kullanilan MAM-T ile hedefleri basariyla vurmustu. 5 Temmuz 2021’de gerçeklestirilen atis testinde ise ilk defa harp baslikli mühimmatlar kullanildi. Canli mühimmatlar ile yapilan atis testinde de AKINCI’dan atilan mühimmatlar hedefleri tam isabetle vurdu.

Ilk uçus 6 Aralik 2019’da yapildi

Bayraktar AKINCI TIHA, ilk uçusunu 6 Aralik 2019 tarihinde gerçeklestirdi. Çorlu Hava Meydan Komutanligi’nda bulunan Bayraktar AKINCI Uçus Egitim ve Test Merkezi’nde yürütülen test faaliyetleri 3 adet Bayraktar AKINCI TIHA prototipi ile sürdürülüyor.

Seri üretim sürüyor

2021 yili içinde ilk teslimatlarin gerçeklestirilmesinin planlandigi Bayraktar AKINCI TIHA projesinde seri üretim süreci devam ediyor. Seri üretimin ilk uçaklari olan ve Çorlu’ya intikal eden Bayraktar AKINCI S-1 ve S-2 ile test faaliyetleri sürdürülüyor. Diger seri üretim modellerinin entegrasyon çalismalari ise Baykar Milli S/IHA Ar-Ge ve Üretim Merkezi’nde yürütülüyor.

Bayraktar TB2’de rekor kirmisti

BAYKAR tarafindan taktik sinifta milli ve özgün olarak gelistirilen Bayraktar TB2 SIHA, daha önce 27 bin 30 feet yükseklige çikarak yine bir rekora imza atmisti. Milli SIHA, 17 Temmuz 2019 tarihinde Kuveyt’te katildigi demo uçusunda yüksek sicaklik ve kum firtinasi gibi zorlu cografi ve iklim sartlarinda tam 27 saat 3 dakika havada kalarak uçus süresi rekoru da kirmisti.
Kaynak: İHA