Basaksehir Çam Ve Sakura Sehir Hastanesi'nde Salgin Sürecinde De Robotik Ameliyatlar Yapildi

Robotik ve Rekonstrüktif Üroloji Uzmani Prof. Dr. Abdulmuttalip Simsek: 'Pandemi dönemi ameliyat olmak isteyen hasta sayisi hiç azalmadi. Koronavirüs bulas riskini en aza indirgeyen airseal ve Da Vinci robotik cerrahi sistemleri sayesinde güvenli bir sekilde ameliyatlarimizi yapmaya devam ettik'

Türk ve Japon is birligi ile insa edilen ve yaklasik 1 yil önce hizmete giren Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi'nde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde de robotik ameliyatlar yapilmaya devam etti.

Hastaneden yapilan açiklamaya göre, tüm dünyada üroloji alaninda robotik ameliyatlar çok yaygin olarak yapilirken, özellikle de prostat kanserinde robot Da Vinci ile yapilan ameliyatlar artik "altin standart" olarak kabul ediliyor.

Robotik prostat ameliyatlarinda Türkiye'de kullanilan robotik perineal yöntemi tüm dünyanin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Çam ve Sakura Sehir Hastanesi ile Japon Yokohama Üniversitesi is birligi ile çevrim içi gerçeklestirilen "Üroloji Günleri"nde, perineal yöntemi de ele alinan konulardan biri oldu.

Açiklamada görüslerine yer verilen Basaksehir Çam ve Sakura Hastanesi Robotik ve Rekonstrüktif Üroloji Uzmani Prof. Dr. Abdulmuttalip Simsek, Türkiye'de robotik üroloji ameliyatlarini basarili bir sekilde gerçeklestirdiklerini belirtti.

Özellikle prostat, mesane ve böbrek kanserinde robotik cerrahi ameliyatlari yaptiklarini aktaran Simsek, mesane boyu ve idrar yolu darliklarinda, retroperitoneal lenf nodu diseksiyonu ameliyatlarinda, ileri testis tümörü vakalarinda robotik cerrahiyi basari ile kullandiklarini kaydetti.

Prostat kanserinde kullanilan robotik perineal yöntemini uygulayan nadir merkezlerden biri olduklarini, Japon cerrahlarin da yönteme büyük ilgi gösterdiklerine dikkati çeken Simsek, "Bu yöntem Japonya'da uygulanmiyor. Japonlar gelecek dönemde bizi ziyaret edecek ve onlara özel bir egitim programi baslatacagiz. Egitimden sonra ilk vakalarinda Japonya'da onlara eslik edecegiz. Amerika'da ve Türkiye'de robotik perineal prostat ameliyat yapiliyor. Italya'da bu teknige yeni adapte oluyor." ifadelerini kullandi.

- Robotik perineal yöntemin kullanildigi alanlar

Prof. Dr. Simsek, robotik perineal yöntemin, daha önce karin bölgesinden ameliyat olmus, organ nakilli, obez ve genel anestezi alamayacak hastalarda basariyla uygulandigini belirterek, su bilgileri verdi:

"Prostat kanserinin erken safhalarinda bu ameliyati uyguluyoruz. Ayni zamanda, lenf bezlerine kanser siçramamis hastalarda bu teknigi tercih ediyoruz. Bu teknik sinir koruyucu bir cerrahi yöntemidir, idrar tutan kaslara zarar vermedigimiz için bu hastalarda idrar kaçirma riski de oldukça düsük oluyor. Prostat kanserleri ameliyatlarinda cinsel islev bozuklugu bir diger önemli konumuz. Perineal prostat ameliyatlarinda bu problem çok daha az yasaniyor."

Ana hedeflerinin hastalari kansersiz hale getirmek oldugunu, bu teknigin diger tekniklere göre hasta için büyük bir konfor yarattigini vurgulayan Simsek, "Onkolojik sonuçlari da oldukça basarili. Kozmetik olarak da hiç ameliyat olmamis gibi bir sonuçla karsilasiyoruz. Hasta 1-2 gün içerinde taburcu ediliyor. Ameliyati karin içerisinden gerçeklestirmedigimiz için organ komplikasyonlari oldukça azaliyor, bagirsak ve gaz problemleri gözlemlenmiyor." ifadelerini kullandi.

Prof. Dr. Simsek, pandemi sürecinde onkolojik vakalara hiç ara vermeden devam ettiklerini, Çam ve Sakura Hastanesi kuruldugu günden beri düzenli olarak robotik ameliyatlari gerçeklestirdiklerini aktararak, "Robotik prostat ameliyati günlük ameliyat listelerinde en çok karsilastigimiz olgulardan biri. Pandemi dönemi ameliyat olmak isteyen hasta sayisi hiç azalmadi. Koronavirüs bulas riskini en aza indirgeyen airseal ve Da Vinci robotik cerrahi sistemleri sayesinde güvenli bir sekilde ameliyatlarimizi yapmaya devam ettik." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA