Agaçlari Kesmeye Gönülleri El Vermedi, Ortaya Bu Manzara Çikti

Sivas’ta cami bahçesindeki sadirvan fanus içerisine alindi, içeride kalan iki agaç kesilmeyince ortaya bu ilginç manzara çikti.

Agaçlari Kesmeye Gönülleri El Vermedi, Ortaya Bu Manzara Çikti
Sivas kent merkezinde bulunan tarihi Uzun Hacioglu Cami’nin bahçesinde bulunan abdesthane çam çerçevelerle genisletildi. Projenin içerisinde kalan iki agaç kesilmedi. Proje agaçlarin sekline göre çizildi. Tahmini 30-40 yasinda olan Çinar ve Kestane agaçlari sadirvanin içerisinde kaldi. Ortaya çikan ilginç manzara görenlerin dikkatini çekiyor. Çevre dostu proje ise hem örek teskil ediyor hem de görenlerin takdirini topluyor.

Nevzat Zorlu, sürekli bu bu camide namaz kildigini belirterek, “Buradaki genel amaç hem yesili korumak adina hem de agaçlara zarar vermemek. Projede belediyede SIT komisyonuna kuruluna haber vermek suretiyle agaçlara zarar vermemek için bu sekilde dizayn edildi. Agaçlarin herhangi bir olumsuz etkisi yok içeriye. Abdest almaya herhangi bir mani durum teskil etmiyor. Birisi çinar agaci digeri at kestanesi dedigimiz agaç. En az 30-40 yillik agaçlar” diye konustu.

Nail Sertakan, projenin herkese örnek teskil etmesini isteyerek, “Bulundugumuz cami çok eski bir cami. 1800’lü yillarda yapilmis bir cami. Ben yillardir bu camide namaz kiliyorum. Bundan 4-5 sene önce arkamda gördügünüz abdesthaneler kapali alan içerisine alindi sicak su verildi.

Yasli insanlar var abdest alirken baya zorlaniyorlar bazen. Biz de müdahale ederek burada gördügünüz çok eski çinar agaçlarini var. Bir agaç bir canli demektir. Herkesin agaçlara sahip çikmasi lazim ülkenin gelecegi için, iklim gelecegi için, hayat gelecegi için agaçlar son derece önemlidir. Ben hiçbir camide görmedim. Bu iki tane agacimiz koruma altina alindi. Hem korunuyor hem de hiç kesilmeden, zarar görmeden abdesthanenin içerisinde kaldi. Dolayisiyla ilginç bir durum meydana geldi. Bunun herkese örnek teskil etmesini istiyoruz. Agaçlarin ne kadar kiymetli oldugunu gerekirse agaci kesmeden binanin yikilmasi gerektigini düsünüyorum. Görenler saskinlik yasiyorlar ve buraya gelip abdest almak istiyorlar” dedi.

Kaynak: İHA