Afgan Güçleri, Taliban Saldirisinin Ardindan Badgis'in Merkezini Geri Aldi

Afganistan’in Badgis vilayetinin merkezindeki Qala e Naw kentine farkli noktalardan saldirarak tüm ilçelerde kontrolü ele geçiren Taliban’a yönelik operasyon yürüten Afgan güvenlik güçleri, kentte kontrolü yeniden sagladi. Operasyonlarda 69 Taliban mensubunun etkisiz hale getirildigi açiklandi.

Afgan Güçleri, Taliban Saldirisinin Ardindan Badgis'in Merkezini Geri Aldi
ABD’nin Afganistan’dan çekilme süreci devam ederken Afgan güvenlik güçleri de ülkedeki ilerleyen Taliban’a yönelik operasyonlarini sürdürüyor. Afganistan Savunma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Afgan hükümet güçlerinin Taliban tarafindan isgal edilen Badgis vilayetinin baskenti Qala e Naw’in kontrolünü geri aldigi ve bölgeye yüzlerce yeni askerin yerlestirildigi duyuruldu. Qala-e-Naw sinirindaki operasyonlarda 69 Taliban militaninin öldürüldügü, ayrica çok sayida silah ve mühimmatin da ele geçirildigi aktarildi. Savunma Bakanligi Sözcüsü Fawad Aman da, "Sehir tamamen kontrolümüz altinda ve sehrin kirsalinda Taliban’a karsi operasyonlar yürütüyoruz" dedi.

Özel kuvvetler komutani Sayed Aliriza Nezami, "Biz özel kuvvetler güçleri, ordu ile is birligi sonucu sehrin sonuna kadar ilerledik. Taliban’i buralardan çikardik. Düsman agir kayba ugradi. Ilerledik ve temizledik. Su anda sehrin kontrolü elimizde" ifadelerini kullandi.

ABD çekiliyor, Taliban ilerliyor

Taliban militanlari, ABD’nin geri çekilme sürecinin baslamasiyla son haftalarda ülkedeki ilerleyisini hizlandirdi. Batili güvenlik yetkilileri, Taliban’in Afganistan’da 100’den fazla bölgeyi ele geçirdigini belirtirken, Taliban ise ülkenin yarisindan fazlasini olusturan 34 ilde 200’den fazla ilçede kontrolü sagladiklarini iddia ediyor. Ülkedeki ana sehirler ve vilayet baskentleri ise Afgan hükümetinin kontrolünde bulunuyor.
Kaynak: İHA