Misir Açiklamasi Etiyopya, Hedasi Baraji'nin Ikinci Dolum Sürecini Baslatarak Gerginligi Tehlikeli Sekilde Tirmandiriyor

Misir Disisleri Bakani Samih Sukri ile Sudanli mevkidasi Meryem Sadik elMehdi, iki ülkenin talebiyle persembe günü yapilmasi beklenen BMGK oturumu hazirliklari kapsaminda New York'ta bir araya gelerek konuyu degerlendirdi.

Misir Disisleri Bakanligi, Etiyopya'nin Nil Nehri üzerinde insa ettigi ve bölgede krize neden olan Hedasi Baraji'nin ikinci dolum sürecine basladigini resmen ilan etmesini, "gerginligi tehlikeli bir sekilde tirmandirma" olarak niteledi.

Bakanliktan yapilan yazili açiklamada, Misir Disisleri Bakani Samih Sukri ile Sudanli mevkidasi Meryem Sadik el-Mehdi'nin, iki ülkenin talebiyle persembe günü yapilmasi beklenen Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) oturumu hazirliklari kapsaminda ABD'nin New York kentinde bir araya geldigi belirtildi.

"Sukri ve Mehdi, görüsmelerinde, Etiyopya'nin Hedasi Baraji'nin ikinci dolum sürecine basladigi yönündeki ilanini kesin bir dille kabul etmediklerini, bu ilanin 2015 yilinda üç ülke arasinda imzalanan anlasmanin hükümlerini ve uluslararasi sözlesmeleri ihlal ettigini belirtti." ifadesine yer verilen açiklamada, Etiyopya'nin bu adiminin, "kötü niyetini ortaya çikaran, gerginligi tehlikeli bir sekilde tirmandirma" eylemi oldugu ve her iki ülkeye durumu dayatmaya çalistigi kaydedildi.

Açiklamada her iki bakanin, Hedasi Baraji'nin doldurulmasi ve isletilmesine iliskin üç ülkenin çikarini gözetecek sekilde bir anlasmaya varilmasi konusunda kendilerini desteklemeleri için BMGK'ye üye ülkelerle yogun görüsmeler yapmayi sürdürme hususunda anlastigi aktarildi.

- Etiyopya ikinci dolum sürecini baslattigini bildirdi

Misir Su Kaynaklari ve Sulama Bakanligi, Etiyopyali Su, Sulama ve Enerji Bakani Seleshi Bekele'den ülkesinin Hedasi Baraji'nin ikinci dolum sürecini baslattigini belirten resmi bir mektup aldiklarini açiklamisti.

Bakanligin, Etiyopya'ya cevaben gönderdigi mektupta, Kahire'nin bu "tek tarafli adimi" reddettigi vurgulanmis, bunun bölgesel ve uluslararasi alandaki yansimalari konusunda uyarida bulunulmustu.

Misir Disisleri Bakani Sukri, 22 Mayis'ta katildigi bir televizyon programinda, "Kapsamli bir anlasma olmaksizin Hedasi Baraji ikinci kez doldurulursa, bu husus Ilkeler Beyannamesi Anlasmasi'na göre yükümlülüklerin ihlali olarak degerlendirilecek, Etiyopya'nin uluslararasi hukuktan sapma asamasina girdigi kabul edilecektir." ifadelerini kullanmisti.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki Hedasi Baraji'yla ilgili müzakerelerden 10 yildir sonuç alinamiyor.

Simdiye kadar yüzde 80'i tamamlanan Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Elektrik ihtiyacinin yüzde 90'ini hidroelektrik santrallerinden saglayan Etiyopya, Afrika'nin en büyügü olacak Hedasi Baraji ile enerji açigini kapatmayi ve elektrik satmayi amaçliyor.

Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile bir anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.

Barajda ilk dolum islemi tepkilere ragmen Temmuz 2020'de yapilmisti.
Kaynak: AA