KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, 'Peygamberler Diyari Egil'i Ziyaret Etti Açiklamasi

'Biz hep Türkiye sevgisiyle Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nde Kibris Türk halki olarak var olduk. Türkiye Cumhuriyeti'yle her zaman iyi iliskilerimiz olmustur. Bundan sonra da insallah aramizdaki köprüler ve gönül bagi daha da güçlenecek'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, hep Türkiye sevgisiyle Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nde Kibris Türk halki olarak var olduklarini belirterek, "Bundan sonra da insallah aramizdaki köprüler ve gönül bagi daha da güçlenecek." dedi.

Çesitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakir'a gelen Tatar, Kur'an-i Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ile Elyesa peygamberler dahil 9 peygamberin medfun olduguna inanilan Egil ilçesine geçti.

Kaymakam Idris Arslan tarafindan karsilanan Tatar, peygamberlerin makamini ziyaret etti, ilçedeki inanç degerleri ve Dicle Baraj Gölü ile ilgili yetkililerden bilgi aldi.

Tatar, gazetecilere yaptigi açiklamada, Diyarbakir'da bulunmaktan mutluluk duydugunu söyledi.

Diyarbakir'i ilk kez ziyaret ettigini belirten Tatar, Diyarbakir'in çok önemli bir sehir oldugunu, bölgenin kültürünü ve tarihini bu ziyaretlerle görmekten duydugu memnuniyeti dile getirdi.

"Biz hep Türkiye sevgisiyle Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nde Kibris Türk halki olarak var olduk. Türkiye Cumhuriyeti'yle her zaman iyi iliskilerimiz olmustur. Bundan sonra da insallah aramizdaki köprüler ve gönül bagi daha da güçlenecek." diyen Tatar, 20 Temmuz 1974'te gerçeklestirilen Kibris Baris Harekati'na degindi.

- 20 Temmuz'da iki bayrami bir arada kutlayacagiz"

Tatar, 20 Temmuz'da bu harekatin 47'nci yil dönümünün kutlanacagini aktararak, kutlama törenleri için hazirliklar yapildigini bildirdi.

"Kurban Bayraminin ilk günü olan 20 Temmuz Kibris Baris Harekatinin da yil dönümü. O gün iki bayrami bir arada kutlayacagiz. Hem Kurban Bayramini hem de Kibris Baris Harekatinin 47. yil dönümünü. Bu törenlerde insallah Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve heyeti de Kibris'ta bizlerle olacak ve beraber iki bayrami bir arada kutlayacagiz." ifadelerini kullanan Tatar, bu ziyaretler vesilesiyle KKTC'ye 1974'ten sonra gelip, yerlesen, çocuklarini orada büyüten ve oranin halki olan Diyarbakir kökenli insanlari da selamladigini kaydetti.

- "Iki ayri egemen devletle ancak Kibris'ta bir anlasma olabilecektir"

Diyarbakir'in tarihi ve kültürel mekanlarini çok merak ettigini, yillardir görmek istedigini vurgulayan Tatar, söyle konustu:

"Diyarbakir halkina güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti'nin her zaman güçlü bir Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti için fevkalade önemli oldugunu buradan belirtmek istiyorum. Çesitli oyunlar oynanmaktadir. Bugün Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nde bir devletimiz vardir. Bu devletin yasayabilmesi Dogu Akdeniz'deki hakli çikarlarin korunmasi bakimindan önemli. Dolayisiyla Türkiye Cumhuriyeti'yle iyi iliskiler ve Türkiye'nin bir garantör olmasi, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kibris'taki varligi ve dolayisiyla Kibris Türk halkinin güvenligi bakimdan çok önemli. Kibris Türk halki ile Türkiye arasindaki baglarin kopartilmasi noktasinda üzerimize yöneltilen baskilarin Cumhurbaskani seçilmem dolayisiyla defteri artik kapanmistir. Biz diyoruz ki; iki ayri egemen devletle ancak Kibris'ta bir anlasma olabilecektir. O egemen devletin biri de kuzeydeki Türk devletidir. Bizim siyasetimiz bu anlamda Türkiye'nin de bize verdigi destekle çok daha anlamli hale gelmistir. Kibris Türk halki vardir, var olacaktir."

Tatar, Kibris'taki halklarin hukukunun sonuna kadar korunacagini ve bu sekilde mücadelenin sürdürülecegini belirterek, Türkiye'nin Kibris'ta sagladigi güvenligin ve kendilerine verdigi destegin önemine dikkati çekti.

Daha sonra Dicle Baraj Gölünü tekne ile gezen Tatar'a ziyaretlerinde Disisleri Bakanligi Diyarbakir Temsilcisi Ibrahim Mete Yagli ve AK Parti MKYK Üyesi Alattin Parlak da eslik etti.

Kaynak: AA