Iran'da Halk Kovid-19'A Karsi Asilamanin Yavas Ilerlemesinden Sikayetçi

Iranli doktor Samaneh Barzegar: 'Baska yerlerde de vakalar artiyor ancak oralarda asilama sayisi yüksek oldugu için ölümler çok degil, Delta ya da diger varyantlar çok etkili olmuyor. Iran'da ise asilamada düsük seviyede kalindigi için ölüm oranlari da yüksek oluyor' Tahranli Hoseng Lori: 'Vakalarin yeniden tirmanisa geçmesinden daha çok hükümet sorumludur. Simdi Iran'da birçok asi gelistirildi ama asilama yok. Pfizer asisinin vurulmasina izin verilmiyor. Baska ülkeler Pfizer kullaniyor biz neden kullanmiyoruz? Neden kendi kendimize yaptirim uyguluyoruz?'

MUHAMMET KURSUN - Iran'da halk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina karsi ülke genelindeki asilama çalismalarinin yavas ilerlemesinden ve vaka sayilari ile can kayiplarinin yeniden yükselise geçmesinden sikayet ediyor.

Ülkede 18 Haziran'da yapilan Cumhurbaskanligi seçimlerinden önce düsüse geçen vaka sayilari, asilamanin yavas ilerlemesi ve halkin maske, sosyal mesafe gibi kurallara uymamasi nedeniyle yeniden tirmanisa geçti.

Asilama çalismalarinin 9 Subat'ta basladigi Iran'da Sinopharm, Sputnik V ve AstraZeneca'nin yani sira 14 Haziran'da acil kullanimina izin verilmesinin ardindan 25 Haziran'dan beri de yerli asi COVIRAN Bereket kullaniliyor.

Yaklasik 83 milyonluk nüfusuna karsin bugüne kadar toplamda 6,5 milyon doz asinin uygulandigi Iran'da, Kovid19'un Delta varyantinin görülmesiyle salgina karsi yeniden alarma geçildi. Cumhurbaskani Hasan Ruhani, 3 Temmuz Cumartesi günü Koronavirüsle Ulusal Mücadele Kurulu toplantisinda yaptigi konusmada, 5. dalga riskine karsi uyarida bulunarak halktan yil sonuna kadar kurallara uymalarini istedi.

Öte yandan hükümet vaka artisini önlemek ve salgini kontrol altina almak için kisitlamalari yeniden artirdi. Bu kapsamda yüksek riskli oldugu belirlenen "kirmizi" kategorideki sehirlerde zorunlu olmayan is yerlerinin kapatilmasi karari alindi.

AA ekibi Kovid-19'un yeniden tirmanisa geçmesi ve asilama çalismalari konusunda sokagin nabzini tutmak için baskent Tahran'in en hareketli noktalarindan biri olan Cumhuri Caddesi'nde halka mikrofon uzatti.

- "Asilama çalismalari çok yavas ilerliyor"

Iranli doktor Samaneh Barzegar vakalarin ve can kayiplarinin yeniden yükselmesinden hükümetin ve diger yöneticilerin sorumlu oldugunu söyledi. Barzegar, "Hiç düsünmeden hareket ediyorlar. Önce koronavirüsün önemli olmadigini söylüyorlar sonra da Pfizer asisi ülkeye giremez diyorlar. Asilama çalismalari çok yavas ilerliyor." dedi.

Dünyanin birçok ülkesinde asilama oranlarinin yüzde 60 ile 70 arasinda degistigini ancak Iran'da bunun sadece yüzde 5 oldugunu ifade eden Barzegar, "Baska yerlerde de vakalar artiyor ancak oralarda asilama sayisi yüksek oldugu için ölümler çok degil, Delta ya da diger varyantlar çok etkili olmuyor. Iran'da ise asilamada düsük seviyede kalindigi için ölüm oranlari da yüksek oluyor. Ben doktorum ve AstraZeneca'nin birinci dozunu vurduktan sonra ikincisini vurmadilar. Çünkü devletin elinde asi yok." diye konustu.

Tahranli Mesud Alizade de toplu tasima araçlarinin kalabalik olmasindan yakinarak hükümetten asilama konusunda daha hizli hareket etmesini istedi.

- "Neden kendi kendimize yaptirim uyguluyoruz?"

Tahranli Hoseng Lori de asi temini noktasinda yasanan sikintilarin bazi ülkelerden asi aliminin yasaklanmasindan kaynakli olduguna isaret ederek, "Vakalarin yeniden tirmanisa geçmesinden daha çok hükümet sorumludur. Simdi Iran'da birçok asi gelistirildi ama asilama yok. Pfizer asisinin vurulmasina izin verilmiyor. Baska ülkeler Pfizer kullaniyor biz neden kullanmiyoruz? Neden kendi kendimize yaptirim uyguluyoruz? Iranlilar olarak yöneticilerimizin aldigi kararlar nedeniyle magdur oluyoruz. Seçimler olunca halk degere biniyor ancak bitince yeniden olumsuz muameleye maruz kaliyor." degerlendirmesinde bulundu.

Iranli Muhsin Cihangerdi de salginin önlenmesi için asilamanin hizlandirilmasi gerektigini kaydederek, "Koronavirüs salgininda vaka sayilarinin tirmanisa geçmesinin en önemli nedeni asilama çalismasinin olmamasidir. Asi olsaydik bu kadar yükselmezdi. Yöneticilerimizin sorumsuzlugu nedeniyle asilama yavas ilerliyor. Asiyi hizlica temin edip salgini önlemeliler. Baska yolu yok." görüslerini paylasti.

Tahranli Fersad Alidosti ise vakalarin artmasinda geçen ay yapilan Cumhurbaskanligi seçimlerinin de etkili oldugunu savunarak, söyle konustu:

"Halkin da kurallara uymadigi dogrudur ancak insanlar çalismak zorunda. Asi olsaydilar daha rahat hareket ederlerdi. Asilamaya hiz verilirse vaziyet daha iyi olur. Hükümet daha fazla asi satin almaya çalismali. Ellerindeki bütçeyi asi için harcamalari gerekiyor. Insanlarimizin daha rahat yasamak için asi olmaya ihtiyaci var. Bu ülke halkin diyorlar o halde biraz halk için çalissinlar."

Kaynak: AA