Çin Yörüngeye Yeni Meteoroloji Uydusu Gönderdi

Çin yeni meteoroloji uydusunu yörüngeye gönderdi.

Xinhua'nin haberine göre, Fengyun-3E uydusu, Long March-4C roketiyle Çin'in kuzeybatisindaki Yuçüen merkezinden firlatildi.

Çin Ulusal Uzay Idaresi (CNSA), 11 uzaktan algilama veri yüküne sahip uydunun, 8 yil boyunca hizmet vermek üzere tasarlandigini ve Çin'in hava tahmini kapasitesini iyilestirecegini açikladi.

Fengyun-3E'nin iklim degisikligine daha iyi yanit verilmesine, meteorolojik afetleri önlemeye ve hafifletmeye yardimci olacagi ifade edildi.

CNSA ayrica "Uydu, günesi ve uzay ortamini, bunlarin etkilerini, ayni zamanda uzay hava tahmini ve destekleyici hizmetlerin ihtiyaçlarini karsilamak için iyonesferik datayi gözlemleyecek." açiklamasini yapti.

- Çin'den uzay istasyonu hamlesi

Çin, ABD'nin uzay arastirmalari alaninda is birligini yasaklamasi ve Uluslararasi Uzay Istasyonu (ISS) programina katilimini engellemesi nedeniyle 2022'ye kadar kendi uzay istasyonunu kurmak için çalismalar yürütüyor.

Çinli taykonotlar, Pekin yönetiminin kurmakta oldugu Tianhe (Göksel Uyum) Uzay Istasyonu'nda ilk uzay yürüyüsünü yapmisti.

CNSA'dan yapilan açiklamada, Liu Boming ve Tang Hongbo'nun, 15 metrelik robotik kolu kurmak ve bazi teknik çalismalar için uzay istasyonunun disina çiktigi duyurulmustu.

Açiklamada, taykonotlarin, robotik kolun kurulumunu basariyla gerçeklestirdigi kaydedilmisti.

Kaynak: AA