Bogaziçi Üniversitesi'nde 'Kabe' Fotografinin Yere Serilmesi Davasinda Reddi Hakim Talebi

Bogaziçi Üniversitesi önünde Kabe fotografinin yere serilmesine iliskin davada sanik avukatlari reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme, talebi reddederek degerlendirmesi için Agir Ceza Mahkemesine gönderdi.

Bogaziçi Üniversitesi'nde 'Kabe' Fotografinin Yere Serilmesi Davasinda Reddi Hakim Talebi
Bogaziçi Üniversitesi’nde Kabe fotografinin yere serilmesine iliskin 7 sanigin yargilanmasina devam edildi. Istanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki durusmada 6 tutuksuz sanik ile avukatlari hazir bulundu. Durusmada tanik olarak dinlenen güvenlik amiri Alparslan Çepni, “Eser, olay gününden önce bir gazetede haber olmustu. Olay günü arkadaslari o resmin olmamasi konusunda ikaz etmistik. Iki kisinin resmi astigini ögrendim. Arkadaslar ikaz etmisler ancak resim kaldirilmamis. Resimde Islami degerlere hakaret olduguna dair bazi sikayetler geldi. Sergideki arkadaslar resimde hakaret olmadigini söyledi.

Daha sonrasinda saat 17.00 gibi resmin kayboldugunu duyduk ve tutanak tuttuk” ifadelerini kullandi.

"Kendilerini resim nedeniyle uyardik"

Tanik olarak dinlenen güvenlik görevlisi Faruk Kardogan ise, “Sefimizin verdigi talimatla asilan afisleri kontrol etmek için orada bulunuyordum. Resmi asanlar Dogu D. ve Selahattin C.U’du. Kendilerini uyardik resim nedeniyle. Herhangi bir sakinca olmadigini söylediler. Sena N.B. ile Hazar K., sorumlulugun kendilerinde oldugunu söylediler. Daha sonra bir ögrenci veya personel gelip resme tepki gösterdi. Herhangi bir müdahale söz konusu olmadi. Sonrasinda 3 ögrenci, resmin güvenlik görevlileri tarafindan alindigini söyleyip tutanak tutturdular” seklinde konustu.

Durusmada tanik Faruk Kardogan’a saniklar gösterilerek teshis etmesi istendi. Bunun üzerine sanik avukatlari, uygulamanin usulsüz oldugunu iddia ederek tepki gösterdi. Sanik avukatlari, hakimin adil yargilama yapmadigini öne sürerek, reddi hakim talebinde bulundu. Talebe iliskin görüsünü açiklayan durusma savcisi, talebin yargilamayi sürüncemede birakmak gerekçesiyle oldugunu söyleyerek talebin reddini istedi. Reddi hakim talebini reddeden mahkeme, talebin degerlendirilmesi için Agir Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmederek durusmayi erteledi.

Iddianamede, olay gününe ait görüntülere göre süphelilerden Dogu D. ve Selahattin C.U.’nun Bogaziçi Üniversitesi kampüs alani içerisindeki sergi alanindaki bir panoya Kabe fotografi üzerine Sahmeran tasviri ve dört bir yaninda LGBTI+ amblemi bulunan resmi astiklari anlatildi. Üniversitenin güvenlik görevlileri tarafindan tutulan tutanaga göre resmin asilmasi üzerine süphelilerin resmin dini simgeleri asagilayici nitelikte oldugu yönünde uyarildiklarinin belirtildigi iddianamede, süpheliler Hazar K. ve Sena N.B.’nin bahse konu panonun kendi sorumluluklarinda oldugunu ve kendilerinin ilgileneceklerini beyan ettikleri, grup içinde bazi ögrencilerin dini degerlere aykiri oldugu gerekçesiyle resmin kaldirilmasi gerektigini belirttikleri ancak süpheliler Hazar K. ve Sena N.B.’nin resmi kaldirmayacaklarini söyledikleri kaydedildi. Iddianamede olayin ardindan süpheliler Can B., Eda K. ve Rümeysa Ö.’nün Bogaziçi Rektörlügü’ne hitaben ‘Sahmeran figürü bulunan resim kaybolmustur. Saat 17.00 itibariyle gerekli arastirmalarin yapilmasini istiyoruz’ seklinde dilekçe düzenledikleri ve imzaladiklari anlatildi. Üniversite içinde ve LGBTI+ çalisma kulübü içerisinde arama yapildiginin anlatildigi iddianamede, aramada suça konu resmin asildigi pano ve bir yayinevine ait terör örgütü PKK bayragi simgeli kapagi bulunan bir kitaba el konuldugu, söz konusu kitapla ilgili ayri sorusturma yürütüldügü vurgulandi. Iddianamede, suça konu resimde kullanilan arka plan resminde Müslümanlar tarafindan yeryüzündeki en kutsal mekan sayilan Kabe’nin bulundugu kismin üzerini tamamen örtecek sekilde ‘Sahmeran’ olarak bilinen mitolojik yaratigin yapistirildigi, resmin dört kösesine de ‘LGBTI+’ amblemlerinin yapistirildigi ve resmin bu haliyle bir süre yere koyularak sergilendigi vurgulandi. Resmin altina asilan yaziya yer verilen iddianamede, metnin de suça konu eylemin kin ve nefrete tahrik amacini destekler ve süphelilerin kastini yogunlastirir mahiyette oldugu, kamu güvenligi açisindan açik bir tehlikenin ortaya çiktigi, kamuoyunda ciddi tepki çektigi, eylemin soyut bir saygisizlik ve reddin ötesinde bir halk kesimine karsi düsmanca tavirlar gösterilmesini saglamaya veya bu tavirlari pekistirmeye elverisli oldugu belirtildi. Iddianamede, süpheliler Dogu D. ve Selahattin C.U ile diger süpheliler Eda K., Hazar K., Mahmutcan B., Sena N. B., Rümeysa Ö’nün ‘halki kin ve düsmanliga alenen tahrik etme’ suçundan 1’er yildan 3‘er yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.
Kaynak: İHA