Baskan Çinar, Yesilyurt'un Yöresel El Dokumasi Ehrami, Cumhurbaskanligi Külliyesinde Tanitti

Malatya’nin Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, Cumhurbaskaninin esi Emine Erdogan’in himayelerinde yürütülen ‘Türkiye Dokuma Atlasi’ projesi kapsaminda Cumhurbaskanligi Külliyesinde açilan ‘Dokuma Atlasi’ sergisinde, Yesilyurt’un yöresel dokumalarindan Ehram’i gelen davetlilere tanitti.

Baskan Çinar, Yesilyurt'un Yöresel El Dokumasi Ehrami, Cumhurbaskanligi Külliyesinde Tanitti
Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, esi Semra Çinar ile birlikte Cumhurbaskaninin esi Emine Erdogan’in himayelerinde yürütülen ‘Türkiye Dokuma Atlasi’ projesi kapsaminda Cumhurbaskanligi Külliyesi Sergi Salonunda açilan ‘ Dokuma Atlasi’ sergisine katildi.

Köklü bir tarihe sahip Yesilyurt’un kültürel zenginliklerinin tanitilmasini saglayacak önemli yatirimlari ve restorasyon projelerini Yesilyurt’a kazandirilmasinda öncülük eden Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, Türkiye’nin farkli bölgelerinden gelen dokuma ürünlerinin anlatildigi ve tanitildigi sergide, tekstil alaninda ülke çapinda bilinen Çirmihti bölgesine özgü dokumalardan olan ehrami özel bir bölümde tanitti.

Gelen davetlilere esi Semra Çinar ile birlikte Malatya ve Yesilyurt’un derin tarihi, kültürel zenginlikleri ve tarihsel geçmisini anlatan Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, Çirmihti bölgesinde bir dönemler evlerin altinda bulunan dokuma tezgâhlarinda dokunan ve kareli çarsaf olarak bilinen ehramin tarihsel serüvenini ve yansittigi kültürel degerleri davetlilere tüm boyutlariyla anlatti.

‘Türkiye Dokuma Atlasi’ projesi kapsaminda Cumhurbaskanligi Külliyesinde açilan ‘Dokuma Atlasi’ sergisinin açilmasini saglayan Cumhurbaskaninin esi Emine Erdogan’a tesekkürlerini sunan Çinar, sergi sayesinde Yesilyurt’un kültürel zenginliklerini Cumhurbaskanligi Külliyesinde anlatma firsati yakaladiklarini söyledi.



Ehramin Yesilyurt’un kültürel zenginliklerinin önemli bir parçasi oldugunu ifade eden Çinar, “Cumhurbaskanimizin saygideger esi Sayin Emine Erdogan hanimefendinin himayelerinde yürütülen ‘Türkiye Dokuma Atlasi’ projesi kapsaminda Cumhurbaskanligi Külliyesi Sergi Salonunda açilan ‘ Dokuma Atlasi’ sergisine esim Semra Çinar ile birlikte katildik. Ülkemizin farkli bölgelerinden katilim gösteren yerel yönetimler ve kurumlarin açtiklari stantlar içerisinde Yesilyurt’umuzun tarihi bölgelerinden olan Çirmihti ile özdeslemis, bir zamanlar evlerimizin altindaki dokuma tezgahlarinda üretilen, halk arasinda ehram olarak bilinen kareli çarsafimizi burada tanitiyoruz. Bilindigi üzere tekstil ve dokumaciligin merkezi olan Çirmikti bölgemizde bu kadim meslekleri, kiyafetleri ve dokuma ürünlerini yasatmak, tanitmak ve gelecege tasimak için Mahmut Çalik-Ahmet Çalik Tekstil Müzemizi hizmete sunduk. Bölgemize özgü bin 600’e yakin nostaljik esyayi bir araya getirip, bölgemizdeki dokumaciligin tüm serüvenlerini ziyaretçilerimizin begenisine sunarak tarihi varliklarimiza verdigimiz önemi gözler önüne serdik. Geleneksel kültürümüzde var olan kumaslari, dokuma ürünlerini ve tezgahlarimizi müzemizde tanitiyoruz. Cumhurbaskanligi Külliyesinde açilan sergide ise kumasin ve dokumaciligin milattan önce günümüze kadar uzanan tarihsel serüvenini anlatan çok güzel bir atlas olusturuldugunu gördük. Bizlerde kendi kültürümüzün yasamasi ve kaybolmamasi için muhtesem bir görsel atmosferde olusturulan bu sergide bölgemize özgü özel bir kumas olan ehram ile yerimizi almanin mutlulugunu yasiyoruz. Bu tür sergiler, tanitim gösterileri, ulusal ve uluslar arasi organizasyonlarda yerimizi alip, Malatya ve Yesilyurt’un köklü tarihindeki tüm güzellikleri daha genis kesimlere ulastiracagiz. Ilçemizin önemli simgelerinden olan bu ürünümüzü, Cumhurbaskanligi Külliyesinde tanitma firsati yakalamak bizim için büyük bir onur ve gururdur. Böylesine güzel bir firsati bizlere taniyan Cumhurbaskanimizin saygideger esi Sayin Emine Erdogan hanimefendi basta olmak üzere katki sunan herkese çok tesekkür ediyorum “ dedi.

‘Dokuma Atlasi’ sergisinde yerini alan ehramin tarihsel süreciyle ilgili bilgiler paylasan Çinar, “Mahmut Çalik-Ahmet Çalik Tekstil Müzemizde özel bir bölümde tanittigimiz ehram, Malatyali kadinlar tarafindan yakin zamana kadar disariya çikilirken giyilen bir dis giysi olarak kullanilmistir. Yakin komsu ziyaretine giderken hemen üzerine alip çikmak için kolaylik saglayan bu çarsaflar bir zamanlar çok yaygin olarak kullanilirdi. Malatya’ya özgü bir tesettür biçimi olarak öne çikan kareli çarsafa halk arasinda ‘alaca çarsaf’, ‘ehram’, ‘mahrama’ ve ‘satranç’ gibi isimler verilmistir. Kültürel hayatimizin önemli parçalarindan olan bu ürün, eskiden büyükannelerimiz bir tesettür ve takva olarak görürler ve asla bu giyim tarzlarindan taviz vermezlerdi. Bir dis giysi olarak kullanimi günümüzde parmakla sayilacak kadar azalmis bulunan kareli çarsaf, Belediyemiz tarafindan kurulan merkezlerde üretilmeye devam etmekte, sofra bezi, masa örtüsü olarak veya baska amaçlarla kullanilmaktadir “ diye konustu.

Çinar ile esi Semra Çinar, sergi kapsaminda farkli yörelere ait kumaslar, dokuma ürünleri ve hazirlanan kiyafetleri yakindan incelerken, Anadolu kültürünün yasatilmasi ve gelecek kusaklara tasinmasini saglayacak önemli bir sergide yer almaktan büyük bir onur duyduklarini ifade ettiler.
Kaynak: İHA