Yas Kayisinin Ihracat Degeri Artti

Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan: 'Ihracat degerine baktigimizda geçen yil 1,8 avro (kilogram) olarak islem gören yas kayisi ihracati fiyatimiz bu yil yaklasik 2,5 avrodan islem gördü. Bizim için sevindirici bir gelisme'

ORHAN YOLDAS - "Dünya kayisi baskenti" olarak nitelendirilen Malatya'da yas kayisi hasadinin sonuna gelinirken, ürünün ihracat degerinin geçen yila göre artarak 2,5 avro oldugu bildirildi.

Malatya Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan, AA muhabirine, Avrupa Birligi nezdinde cografi isaret tescilli Malatya kayisisinda haziranda baslayan hasadin sonlarina gelindigini, yas kayisi ihracatinin da bitme asamasinda oldugunu söyledi.

Yaklasik 8 milyon kayisi agacinin bulundugu kentte geçmis yillara göre yas kayisi hasadinin erken sona erdigini belirten Özcan, "Mayis ayinin 10'unda kentte 1300-1700 rakim arasinda ciddi anlamda ilkbahar geç donlariyla karsilastik. Dolayisiyla yas kayisida sezonu bu yil erken kapatiyoruz. Yas kayisi ihracatinda artik son günlerimizi yasiyoruz. Artik ihracatçinin kuru kayisi aldigi dönemlere geçecegiz." diye konustu.

Kayisi üreticilerinin fiyatlar anlaminda çok iyi bir sezon geçirdigine isaret eden Özcan, söyle konustu:

"Üreticilerimiz yas kayisiyi tüccarlara kilogramini ortalama 8 liradan satti. Geçen yil kilogram fiyati ortalamasi 5 lira bandindaydi, bu sezon 8 liradan islem gördü. Yas kayisida konsantre ürünü de üreticilerimiz ciddi anlamda iyi fiyata degerlendirme firsati buldu. Konsantre kayisi su an yaklasik 4 liradan islem görüyor, geçen yil 2-2,5 bandindaydi. Konsantre ürün sezona kilogram fiyati 3 liradan basladi."

Hasat sezonunun kisa sürmesi dolayisiyla belki arzu edilen ihracat rakamlarinin yakalanmayacagini aktaran Özcan, söyle devam etti:

"Ihracat degerine baktigimizda geçen yil 1,8 avro (kilogram) olarak islem gören yas kayisi ihracati fiyatimiz bu yil yaklasik 2,5 avrodan islem gördü. Bizim için sevindirici bir gelisme. Yas kayisi fiyatlarinda ürünü arzu ettigimiz fiyatlara tasiyabildik. Hasat sezonu biraz daha uzun olsaydi ihracati çok daha iyi noktalara tasiyabilirdik. Üreticimiz son 10 yilin en güzel dönemini yasiyor. Hem kuru hem de yas kayisi fiyatlari açisindan üreticimiz için çok sevindirici bir yil. Ihracatçi cephesinden baktigimiz zaman kayisida istikrarli dönem geçiriyoruz. Bu istikrarli dönemin devam etmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz."

Kaynak: AA