Van'da Cazibe Merkezleri Programi Kapsaminda 27,5 Milyon Liralik Yatirim

Van Valisi ve Belediye Baskanvekili Mehmet Emin Bilmez: 'Bölgemizde de son hafta içinde Baskale, Ercis, Gürpinar ve Özalp'ta hayati etkileyen yagislarimiz oldu. Baskale'de biraz daha ciddi hasara neden oldu. Su anki tespitlerimize göre 700'ün üzerinde hayvan telef oldu. Bazi ahirlar ve tarlalar zarar gördü' AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar: 'Konya'da bir ailenin tamaminin katledilmesi olayi ile ilgili kamuoyu yanlis ve yargili bir sekilde zehirlenmeye çalisiliyor. Meseleyi bir Kürt Türk çatismasi gibi göstermenin gayreti içerisindedirler. Hadise bir Kürt aile ile Türk aile arasinda olmus olabilir. Ama asla ve asla bir TürkKürt kavgasi degildir'

Van'da Cazibe Merkezlerini Destekleme Programi kapsaminda destek almaya hak kazanan projelerin tanitim toplantisi gerçeklestirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü tarafindan yürütülen ve TRB2 Bölgesinde Dogu Anadolu Kalkinma Ajansi (DAKA) tarafindan koordine edilen 2021 Yili Cazibe Merkezlerini Destekleme Programi Van Uygulamasi kapsaminda Eski Van Sehrinin Canlandirilmasi 1. Etap, Özalp Halk Pazari Esnaf Sitesi Yapimi ve Park Alti Dükkanlarin Ekonomiye Kazandirilmasi ile Van Bedesten Çarsisi Yapimi ve Tarihi Tekel Binasinin Turizme Kazandirilmasi projeleri destek almaya hak kazandi.

DAKA'da yapilan tanitim toplantisinda konusan Vali ve Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, ülkenin birçok bölgesinde devam eden yanginlardan dolayi hayatini kaybedenlere rahmet diledi.

Yangin bölgesine Büyüksehir Belediyesi olarak 4 araç ve 15 personel gönderdiklerini belirten Bilmez, "Bölgemizde de son hafta içinde Baskale, Ercis, Gürpinar ve Özalp'ta hayati etkileyen yagislarimiz oldu. Baskale'de biraz daha ciddi hasara neden oldu. Su anki tespitlerimize göre 700'ün üzerinde hayvan telef oldu. Bazi ahirlar ve tarlalar zarar gördü. Biraz önce de Esenyamaç tarafinda benzer bir yagis hasara neden oldu. AFAD, Büyüksehir Belediyesi, DSI ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralarin sarilmasi için karayollari, DSI, Büyüksehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, AFAD, Çevre Sehircilik, Tarim ve Orman Il Müdürlügü, hasar tespit ve dere islahlarinda olusan hasarlarin giderilmesi, yollarin açilmasi, bozulan sebeke sularinin onarilmasi için sahada. Birkaç gün daha ani yagislarin bölgede görülebilecegi degerlendiriliyor. Hayvanlarimizi dere yatagindan uzak tutabilmemiz gerekiyor." diye konustu.

Yapilan degerlendirmeler sonucu 3 projelerinin kabul edildigini aktaran Bilmez, "Projeyi hazirlayan uzman arkadaslarimiza, DAKA Genel Sekreterimize, yönetim kurulumuza, milletvekillerimize Van halki adina tesekkür ediyorum. Projelerin ilimize hayirli ugurlu olmasini diliyorum." dedi.

- "Konya'daki olay Türk-Kürt kavgasi degil"

AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar ise Van kalesi civarindaki kentin yüz yil öncesine ait anilarinin yeniden canlandirilacagi projenin önemli oldugunu, kentin turizmine katki saglayacagini söyledi.

Konya'daki silahli saldiriyla ilgili degerlendirmelerde bulunan Gülacar, sunlari kaydetti:

"Konya'da bir ailenin tamaminin katledilmesi olayi ile ilgili kamuoyu yanlis ve yargili bir sekilde zehirlenmeye çalisiliyor. Meseleyi bir Kürt Türk çatismasi gibi göstermenin gayreti içerisindedirler. Hadise bir Kürt aile ile Türk aile arasinda olmus olabilir. Ama asla ve asla bir Türk-Kürt kavgasi degildir. Olay 11 yil önce yasanan husumetin devami. Dün de maalesef hunharca bir ailenin yok edilmesi hadisesi hepimizin canini, cigerini yakmis bir hadise. Elbetteki lanetliyoruz. Bizim insanimiz merhamet yürekli insanlardir. Böyle bir vahseti ne Türk'ün ne bir Kürt'ün hiçbirimizin kabul etmesi söz konusu degil. Alginin bir Türk-Kürt çatismasina dönüstürülmesi adina yapilan gayretler, bu ülkeye ve bu bölge insanina yapilacak en büyük kötülüktür. Bundan dolayi biz insanlarimizin halkimizin çok duyarli ve dikkatli olmasi gerektigini de bir daha ifade edelim."

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas da projelerin Van'a cansuyu olacak gelismelere vesile olacagini ifade ederek, "Özalp ilçemizde 136 is yeri yapilacak. Van'in ihtiyaci olan projelerin takibi ve hayata geçirilmesi konusunda önemli çaba gösteriyoruz. Projelerin ilimize hayirli olmasini diliyorum." diye konustu.

Projelerle ilgili sunum yapan DAKA Genel Sekreteri Halil Ibrahim Güray ise "2021 Yili Cazibe Merkezlerini Destekleme Programi kapsaminda uygulanacak bu 3 proje ile birlikle Van iline toplam 27,5 milyon tutarinda yatirim yapilacak, bu rakamin da 21,5 milyon lirasi hibe olacaktir." ifadelerini kullandi.

Toplantiya Özalp Kaymakami Abdulkadir Çelik ve AK Parti Il Baskani Kayhan Türkmenoglu da katildi.
Kaynak: AA