(Özel) Atik Ahsaplardan Dönüstürdügü Oyuncaklariyla 'Ahsap Dostu' Ögretmen

Sokaktan topladigi atik ahsap parçalarini çocuklar için birbirinden farkli oyuncaklara dönüstüren emekli ögretmen Muzaffer Sagir, Ümraniye’de evinin altindaki atölyesinde oyuncaklar üretmeye devam ediyor. 38 yillik ögretmenlik mesleginin yani sira ahsap sanatçiligina gönül veren Muzaffer ögretmen, “Her seyden bir sey yapilir, hiçbir sey atik degildir.” diyerek geri dönüsüme dikkat çekiyor. Atölyesini adeta bir sergi haline getiren Muzaffer ögretmen, eserlerinin daha fazla çocuga ulasabilmesi için sesinin duyulmasini bekliyor.

(Özel) Atik Ahsaplardan Dönüstürdügü Oyuncaklariyla 'Ahsap Dostu' Ögretmen


Meslek hayatina ögretmenlikle baslayan ve çesitli sehirlerde 38 yil boyunca ögretmenlik meslegini icra eden emekli ögretmen Muzaffer Sagir, mesleginin yaninda ahsap sanatçiligina da gönül verdi. Kültür ve Turizm Bakanligi onayli ahsap oyuncak yapimi sertifikasi da bulunan Muzaffer ögretmen, çocuklar için çesitli oyuncaklar tasarliyor. Muzaffer Sagir, kendisi için bir tutku halini alan ahsap sanatçiligina etraftan topladigi atik durumundaki ahsaplari ögrencileri için çesitli oyuncaklara dönüstürerek basladi.

‘Her seyden bir sey yapilir, hiçbir sey atik degildir’ görüsü ile topladigi atik ahsaplari oyuncaklara dönüstüren Muzaffer Sagir, çevresi ve ögrencileri tarafindan ‘ahsabin gözyaslarini silerek oyuncaga dönüstüren Muzaffer ögretmen’ olarak taniniyor. Çevresinin ve ögrencilerinin de getirdigi ahsap malzemelerle destegini alan Muzaffer ögretmen, Ümraniye’deki evinin alt katinda bulunan atölyesinde ahsap oyuncaklar üretmeye devam ediyor. Birbirinden farkli ve egitici oyuncaklar tasarlayan Muzaffer Sagir, ortaya koydugu eserlerin kaybolup gideceginden endise duyuyor. Adeta bir oyuncak sergisini andiran atölyesine ahsaba ilgisi olan herkesi davet eden Muzaffer ögretmen, ürettigi oyuncaklarin daha fazla çocukla bulusmasi için sesinin daha fazla insan tarafindan duyulmasini bekliyor.

“Ahsabin gözyaslarini silip oyuncaga dönüstüren ahsap dostu Muzaffer ögretmen”

Ögretmenlik mesleginin yani sira atik ahsap malzemelerle icra ettigi ahsap sanatçiligina gönül veren Muzaffer Sagir, ahsaba olan ilgisini anlatirken, “Ahsabin gözyaslarini silip oyuncaga dönüstüren ahsap dostu Muzaffer ögretmen olarak su anda yasamima devam ediyorum. Neden ahsabin gözyaslari? Çünkü su anda görmüs, izlemis oldugunuz bütün ahsap oyuncaklar atik malzemelerden olusmakta. Eskiden benim bir okulum vardi, ögrencilerim ve tebesirim vardi. Emekli oldum. Emekli olduktan sonra okulum Istanbul’un sokaklari, ögrencilerim toplamis oldugum artik ahsaplar, kalemim matkap ucu, tebesir tozum ise ahsaptan çikan talas oldu. Anadolu köylerinde çalisirken Muzaffer Ögretmen çocuklari ile birlikte harman zamani harmandan saman toplar, tarlalara gider, killi topraklari eleyip çuvallara koyar, sinifin bir kösesine yerlestirip kisin onlardan ders araç ve gereci üretirdi. Simdi bu düsünceler zaman içerisinde emeklilik yaklastiktan sonra da atölyede görmüs oldugunuz bu oyuncaklara dönüstü.” dedi.



“Ben ahsap dostuyum, çocuklarima bunlardan oyuncak yapacagim”

Sokaktan topladigi ahsap parçalari için kimi zaman tepki aldigini belirten Muzaffer ögretmen, bir ögrencisiyle yasadigi anisini anlatirken, “Kirilan dolaplari, masalarin, sandalyelerin ayaklarini alirken bile hep yadirgarlardi. Onlara tek sözüm vardi, ‘Ben ahsap dostuyum. Çocuklarima bunlardan oyuncak yapacagim.’ Çünkü ögretmen söyledigini yapmali. Sinifta israfi önleyelim derken disarida israf eden bir ögretmen çocuklarina ne kadar inandirici olabilir? 4. Sinifta Merve diye bir ögrencim vardi. Biz derse basladik, Merve geç kaldi. 5-6 dakika sonra kapi çalindi, içeri Merve girdi, elinde bir poset vardi. Merve’ye sordum, ‘Merve neden geç geldin?’ ‘Ögretmenim özür dilerim, sana hediye getirdim’ dedi.

Poseti getirdik, masaya koyduk. Bütün ögrenciler dikkatle bakiyor, Merve nasil bir hediye getirmis diye. Posetin içinden bu tahta parçasi çikti. Görüyor musunuz tükenmez kalemle ne kadar ugrasmis bu çocuk, bu çizgiler epey bir zaman almistir. Arkasinda ayni sekilde resmini yapmis. Ögretmenim ben bu tahta parçasini yolda buldum aldim ve söyle dedim Muzaffer ögretmenime bunu götürürsem o bundan bir seyler yapar” diye konustu.



“Bu oyuncaklar çocuklarla bulusursa mutlaka güzellikler olur”

Konusmalarinda geri dönüsüme dikkat çeken ve atik ahsap parçalarindan üretmeye devam ettigi oyuncaklarin daha fazla çocukla bulusabilmesi için çagrida bulunan Muzaffer Sagir, “Degerli çocuklar dünyada hiçbir sey çöp degildir, her seyden mutlaka bir seyler yapilir. Atiklar toplansin, atilmasin. Çöpe gitmeyip dogal oyuncaklar olsun, çocuklara yetistirilsin. Ahsaptan oyuncaklar yapip burayi dolduruyorum. Belki bir gün bir yerden isik olur, Muzaffer ögretmeni bu bodrumdan çikarir, gün isigina koyarlarsa, bu oyuncaklar da çocuklarla bulusursa mutlaka güzellikler olur diye düsünüyorum” dedi.

Kaynak: İHA