Israil, Umman'da Ticari Gemiye Gerçeklestirilen Saldiridan Iran'i Sorumlu Tuttu

Israil Disisleri Bakani Yair Lapid, Israil’e ait ticari geminin dün Umman açiklarinda ugradigi saldirinin ardindan yaptigi açiklamada, "Iran yalnizca Israil sorunu degil, ayni zamanda hepimize zarar veren bir terör, yikim ve istikrarsizligin kaynagidir. Seyir özgürlügüne de zarar veren Iran terörü karsisinda asla sessiz kalmamaliyiz" diyerek diger ülkelere çagrida bulundu.

Israil, Umman'da Ticari Gemiye Gerçeklestirilen Saldiridan Iran'i Sorumlu Tuttu
Israil’e ait bir ticari geminin Umman açiklarinda saldiriya ugramasinin ardindan Israil Disisleri Bakani Yair Lapid sosyal medya hesabindan paylasimda bulundu. Saldiridan Iran’i sorumlu tutan Bakan Lapid, "Iran yalnizca Israil sorunu degil, ayni zamanda hepimize zarar veren bir terör, yikim ve istikrarsizligin kaynagidir. Seyir özgürlügüne de zarar veren Iran terörü karsisinda asla sessiz kalmamaliyiz" ifadelerini kullanarak diger ülkelere de çagrida bulundu. Ingiliz Disisleri Bakani Dominic Raab ile sürekli temas halinde oldugunu belirten Lapid, "Kendisine bir Ingiliz vatandasinin öldürüldügü gemiye yapilan saldiriya siddetle karsilik verilmesi gerektigini söyledim" dedi.

Lapid, "Washington, Londra ve Birlesmis Milletler’deki büyükelçiliklere yönetimdeki muhataplari ve New York’taki Birlesmis Milletler Genel Merkezi’ndeki ilgili heyetlerle birlikte çalismalari talimatini verdim" ifadesini kullandi.

Saldirida 2 mürettebat hayatini kaybetti

Ingiltere ordusuna bagli Birlesik Krallik Deniz Ticareti Operasyonlari Kurulusu (UKMTO) dün yaptigi açiklamada, Israilli M/T Mercer Street adli ticari geminin Umman açiklarinda gece geç saatlerde saldiriya ugradigini duyurmustu. Umman’in Masirah adasinin kuzeydogusunda gece saatlerinde meydana geldigi belirtilen saldirinin korsanlikla ilgilisi olmadigi ve olayin sorusturuldugu belirtilmisti. Saldiriyi kimin düzenledigine dair bilgi verilmemisti. Israilli is insani Eyal Ofer’in sahibi oldugu Londra merkezli Zodiac Maritime Denizcilik sirketi tarafindan yapilan açiklamada ise Tanzanya’dan Birlesik Arap Emirliklerine (BAE) giderken Umman açiklarinda saldiriya ugrayan gemide 1’i Ingiliz, 1’i Rumen olmak üzere 2 mürettebatin hayatini kaybettigi duyurulmustu.

Israil ile Iran arasinda karsilikli olarak ticaret gemilerine yönelik sabotajlar sürerken, bu durum iki ülke arasinda "adi konulmamis deniz savasi" olarak yorumlaniyor.
Kaynak: İHA