Israil Ordusuna Yardim Toplayan Kanada Siyonist Kültür Derneginin 'Hayir Kurumu' Statüsüne Karsi Imza Kampanyasi

Merkezi Kanada'nin Toronto kentinde bulunan Kanada Siyonist Kültür Derneginin (CZCA) "hayir kurumu" statüsünün kaldirilmasi için imza kampanyasi baslatildi.

Sadece Baris Savunuculari (JPA) isimli insan haklari savunucusu grubun baslattigi imza kampanyasinda, Kanada Gelir Kurumundan CZCA'nin operasyonlarinin ve faaliyetlerinin kayitli hayir kurumlari hükümlerine uygun olup olmadiginin arastirilmasi ve grubun hayir kurumu statüsünün iptal edilmesi istendi.

Ayni dernekle ilgili olarak Filistin asilli Kanada vatandasi Khaled Mouammar ve Bagimsiz Yahudilerin Sesi (IJV) üyesi Haham David Mivasair de Kanada Gelir Kurumuna (CRA) basvuruda bulunarak, CZCA hakkinda ayni nedenle sorusturma baslatilmasini istedi.

Yeni Demokrat Parti (NDP) Hamilton Milletvekili Matthew Green’in de destek verdigi sikayet basvurusunda, dernegin CRA yönergelerine aykiri olarak Israil ordusuna verdigi destek ayrintilariyla ortaya konuldu.

Yönergelerde, Kanada Silahli Kuvvetlerinin etkinligini ve verimliligini artirmak için toplanacak yardimlar hayir faaliyeti olarak tanimlanirken, baska bir ülkenin silahli kuvvetlerini destekleyen bu türden faaliyetler yasaklaniyor.

CZCA, Israil Savunma Kuvvetleri (IDF) internet sitesinde, “IDF için bagis toplamaya yetkili” bir örgüt olarak adlandiriliyor.

Kanada Gelir Idaresine sunulan sikayet dosyasinda CZCA'nin 2019 yilinda, "IDF askerlerinin refahi için" 1,7 milyon dolardan fazla para yolladigi kaydedildi.

Dernegin Kanada’daki ayni adres bilgilerine kayitli bir de Israil-Kanada Asker Birligi isimli tüzel kisiliginin oldugu bildirilen sikayette, iki dernegin yöneticilerinin de ayni kisiler olduguna isaret ediliyor.

- "Kanadali vergi mükellefleri Israil ordusunu sübvanse etmemelidir"

Basvuruda imzasi olan Haham David Mivasair, "Sikayetimizin CZCA'nin Kanada Yardim Yasasini ihlal ettigini gösterdigine inaniyoruz. Kanada Gelir Dairesi kurallari, baska bir ülkenin silahli kuvvetlerini desteklemenin hayirsever bir faaliyet olmadigini açikça belirtiyor, ancak Israil Savunma Kuvvetleri web sitesi, CZCA'yi açikça kendileri için bagis toplamaya yetkili bir örgüt olarak adlandiriyor." dedi.

Filistin asilli Kanadali Khaled Mouammar da "Kanada Gelir Dairesinin, dernegi denetlemesi gerekiyor. Vergi mükellefleri, Kanada yasalarina aykiri olarak Israil ordusunu sübvanse etmemelidir." ifadesini kullandi.

Milletvekili Matthew Green ise "Kanada Gelir Dairesinin, CZCA'nin hayir kurumlariyla ilgili düzenlemelerine uyup uymadigini arastirmasi gerekiyor. Bu denetim sonucu, kurallarin çignendigi tespit edilirse, dernegin hayirsever statüsünü iptal etmelidir." diye konustu.

- 3 yilda Israil’e 250 milyon dolardan fazla yardim

Öte yandan JPA grubunun verilerine göre, Kanada genelindeki Israil yanlisi hayir kurumu statüsü bulunan dernek ve organizasyonlar, 2018 yilindan bu yana, Israil'deki projelere çeyrek milyar dolardan fazla bagis toplayarak destek oldu. 250 milyon dolardan fazla bagis parasi, Kanada yasalarina aykiri olarak dogrudan ve dolayli Israil ordusuna ve Bati Seria’daki Yahudi yerlesimcileri destekleyen irkçi örgütlere yollandi.

- Müslüman kuruluslara baski

Merkezi baskent Ottawa’da bulunan Uluslararasi Sivil Özgürlükler Izleme Grubu (ICLMG) tarafindan gerçeklestirilen bir çalismada, Kanada Gelir Idaresi bünyesinde Inceleme ve Analiz Bölümü (RAD) isimli gizli bir bölüm bulundugu aktarilarak, bu bölümün Kanada'daki Müslüman hayir kurumlarini hedef aldigi kaydedilmisti.

Çalismada, RAD tarafindan 2008-2015 yillarinda denetlenen ve hayir kurumu statüsü iptal edilen kurumlarin yüzde 75'inin Müslümanlara ait olduguna isaret edilerek, Kanada hükümetine bunu durdurmasi çagrisinda bulunulmustu.

- Kanadali Müslümanlarin en eski hayir kurumu da cezalandirildi

RAD son olarak ülkede Müslümanlarin kurdugu en eski insani yardim kuruluslarindan Human Concern International’in makbuz kesme yetkisini; Hindistan'da üç egitim ve saglik projesi, Banglades'te yetimlerin egitim ve becerilerinin gelistirilmesi, Somali'de yetim destegi ve Kenya'da bir egitim projesi için organize edilip yollandigi yardim paralari sebebiyle iptal etmisti.

- Basbakan Trudeau da devlet kurumlarini ikaz etmisti

Kanada Basbakani Justin Trudeau, 22 Temmuz’da toplanan Ulusal Islamofobi Zirvesi'nde yaptigi konusmada, Müslüman hayir kurumlarini denetimleri ile bunaltan Kanada Gelir Idaresi ile Kanada Gizli Servisi gibi kurumlara çagrida bulunarak, Kanadalilarin görmek istedikleri bir ülke için mücadele etmeye davet etmisti.

Trudeau, "Kanada Gelir Idaresinden güvenlik kurumlarina kadar devlet kurumlari insanlari desteklemeli, onlari hedef almamali." diye konusmustu.

Kaynak: AA