Eskisehir'de Baslayan Bugday Hasadi Beklentiyi Karsilamadi

Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden biri olarak bilinen Eskisehir’de bugday hasadi baslarken, geçtigimiz aylarda etkili olan sicak hava ve kuraklik nedeniyle verim kaybi yasaniyor.

Eskisehir'de Baslayan Bugday Hasadi Beklentiyi Karsilamadi
Eskisehir’de mevsimsel yagislarin az olmasi ve sicak havanin da etkisiyle birlikte ekili hububat ürünleri zarar gördü. Bugday hasadina baslayan çiftçiler, tarim arazilerinde kalan ekili ürünleri biçerdöverler vasitasiyla biçmeye basladi.

Bugday hasadi hakkinda açiklamalarda bulunan Tepebasi Ziraat Odasi Baskani Süleyman Bulusan, sicakliklarin yakmadigi arazilerde hasadin iyi oldugunu ama diger alanlarda sikinti yasandigini söyledi.



“Sicak rüzgarlarin yakmadigi yerlerdeki ürünlerimiz güzel”

Zamansiz yagislar ve sicak havanin hasat üzerinde etkili oldugunu aktaran Baskan Bulusan, “Sezonun basindan beri kuraklik, yagislarin zamansiz olmasi ve bunun yaninda da afatlar bizi etkiledi. Geçen seneye göre, sicak rüzgârlarin yakmadigi yerlerdeki ürünlerimiz güzel. 600-700 kilograma kadar alan yerler var. Ramazan Bayrami sonrasinda ise yasadigimiz kuraklik nedeniyle birçok bölgede ekinler yandi. Genel olarak bir dengesizlik var. Bu ürün onun masrafini bile karsilamaz. Genele baktigimizda fiyatlarin yükselmesinin en büyük sebebi bu. Üretici isin bütün zorlugunu çekiyor ve fiyatlardaki dengesizlikler de vatandasa yansiyor. Üreticiler sikintili bir dönem geçiriyor. Üretici, bugday ve arpa üretiminden kaçiyor. Bizim bunu özendirmemiz lazim. Bugday olmazsa ekmek, ekmek olmazsa sofranin tadi olmaz. Ekmek sofradan kalkmayacagi gibi bugday da tarladan kalkmamali” dedi.



“Son gelen yagmurlar bugdaya pek yaramadi”

Bugday hasadinda beklenilen verimin olusmadigini belirten üretici Mehmet Ali Törü, “Bu yil yagislar zamansiz oldugu için bugdayda istenen verimi alamadik. Benim ürünüm bu yil 350-400 kilogramda kaldi. Geçen seneye göre en az 200-250 kilogram düstü. Bazi yerlerden yine güzel hasat aliniyor ancak küçük alanlar. Son gelen yagmurlar bugdaya pek yaramadi. Daha çok misira, ayçiçegine, sebzeye ve seker pancarina faydasi oldu. Bu durumun bugdayda fiyatlari etkileyecegini düsünüyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA