Afganistan'da 4 Gazeteci Taliban'in Propagandasini Yaptigi Gerekçesiyle Gözaltina Alindi

Afganistan'in güneyindeki Kandahar vilayetinde 4 gazeteci Taliban'in propagandasini yaptigi gerekçesiyle gözaltina alindi.

Içisleri Bakanligi Sözcüsü Mirveyis Stanikzey, basina yaptigi açiklamada, Kandahar'da Taliban'in propagandasini yaptigi gerekçesiyle 4 gazetecinin gözaltina alindigini söyledi.

Düsman ve teröristler lehine propaganda yapmanin ulusal çikarlara aykiri hareket ve suç oldugunu ifade eden Stanikzey, gazetecilerin sorgusunun devam ettigini belirtti.

Gazeteciler Bismillah Vatandost, Kudret Sultani, Muhib Ubeydi ve Senaullah Siyam, röportaj için gittikleri Taliban kontrolündeki Spin Boldak ilçesinden Kandahar'a dönerken güvenlik güçlerince gözaltina alindi.

Afgan Gazeteciler Koruma Komitesi, gözaltindaki 4 gazetecinin acilen serbest birakilmasini istedi.

Komiteden yapilan açiklamada, medyanin bagimsiz olmasi ve istedigi yerden röportaj yapabilmesi gerektigi bildirildi. Hükümetin basin mensuplari üzerinde baski kurmaya çalistigi kaydedilen açiklamada, gazetecilerin yasa disi sekilde gözaltina alinmasinin, onlarin savas bölgelerinde haber yapmalarini engelleyecegi belirtildi.

- Ülkede gazetecilerin durumu

Afganistan'da son 1,5 yildir gazetecilere yönelik silahli ve bombali saldirilar artti.

Afgan Gazetecileri Koruma Komitesinin 2020 yilinda gazetecilerin durumuna iliskin yayinladigi son raporuna göre 2020’de yedi gazeteci ve medya çalisani öldürüldü.

Komite, geçen yil ayrica 10 gazetecinin darp, 47 gazetecinin de tehdit edildigini bildirdi.

Kasim 2020 baslarinda gazeteci Elyas Dai ülkenin güneyindeki Helmand vilayetinde aracina yerlestirilen bombanin infilak ettirilmesi sonucu hayatini kaybetti. Bu saldiridan birkaç gün sonra Afganistan'in taninmis gazetecilerinden Yama Siyaves ve 2 arkadasi, baskent Kabil'de aracina yerlestirilen bombanin patlatilmasi sonucu öldü.

Ülkenin dogusundaki Nangarhar vilayetinde Aralik 2020'de silahli saldiriya ugrayan kadin gazeteci Malalai Maiwand hayatini kaybetti.

Yine aralik ayinda Al Jazeera kanalinin yerel muhabiri Rahmatullah Nikzad, Gazne vilayetinde ugradigi silahli saldirida yasamini yitirmisti.

Saldirilar bu yil da devam etti. Gazeteci Bismillah Aymak, Gor vilayetinde Ocak 2021'de ugradigi silahli saldirida öldü.

Mart 2021'de ülkenin dogusunda Pakistan sinirina yakin Nangarhar kentinde yerel bir medya kurulusunda çalisan üç kadin gazeteci, ugradiklari silahli saldiri sonucu hayatlarini kaybetmisti.

Son olarak 16 Temmuz'da Kandahar vilayetinde, Reuters haber ajansina çalisan Hindistanli foto muhabiri Danis Siddiki öldürülmüstü.

Kaynak: AA