Tunus'ta Cumhurbaskani Said, Basbakani Görevden Aldi, Meclisin Yetkilerini Dondurdu

Kays Said, 'ülkenin içinde bulundugu olaganüstü kosullar nedeniyle' kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini duyurdu.

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, "ülkenin içinde bulundugu olaganüstü kosullar nedeniyle" meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini belirterek, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi görevden aldigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini bildirdi.

Tunus Cumhurbaskanliginin yayinladigi videoda, ülkedeki askeri komuta kademesinin ve güvenlik yetkililerinin katildigi bir toplanti sonrasinda konusan Said, "Tunus'un içinde bulundugu yagma, yangin ve durum karsisinda ülkeyi kurtarmak için olaganüstü önlemler almasi gerektigini" belirterek isim vermedigi bazi gruplarin belirli bölgelerde iç savas çikarmak için para topladigini öne sürdü.

Said, birkaç ay önce almalari gereken bu kararlari Meclis Baskani ve Basbakan Hisam el-Mesisi ile yaptigi istisareler sonrasinda aldigini ifade etti.

Meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi görevden aldigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini duyuran Said, söz konusu kararlardan sonra bir genelge yayinlanacagini ve kararlarin hemen yürürlüge girecegini aktardi.

Said, genelgeler biçiminde gerekli kararlarin duyurulmaya devam edecegini, atayacagi basbakan ile yeni bir hükümet kurulacagini ve hükümetin cumhurbaskani liderliginde kalacagini kaydetti.

Anayasayi ve halkin çikarlarini korumak üzere bu kararlarin kaçinilmaz oldugunu savunan Said, yolsuzluk dosyalarini ortaya çikarma gerekçesiyle bassavcilik görevini de üstlendigini belirtti.

Özellikle baskent Tunus olmak üzere ülke genelinde, hükümet ve muhalefet partilerine yönelik kitlesel protestolar gerçeklesmis, çikan olaylarda basta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldirilar düzenlenmisti.
Kaynak: AA